Crkvena glazba

Neka naše župne zajednice budu raspjevano mjesto susreta sa živim Bogom

Andrejka Srdoč Geraci
04.12.2022.

Poruka voditeljima crkvenih zborova i crkvenim pjevačima povodom spomendana sv. Cecilije

Crkveno pjevanje

Dragi crkveni pjevači i svi crkveni glazbenici, voditelji i voditeljice crkvenih zborova!

Pozivam Vas da si posvijestimo važnost našeg pjevanja i sviranja u liturgijskom slavlju. Liturgijska glazba je prije svega molitva koja nas preobražava i privodi vjernike k Bogu. Tako će s pravom netko primijetiti za neku glazbu da je “nebeska”, “anđeoska”, pokušavajući reći da ga zahvaća, dira na način koji zemlja ne može dati.

Liturgijska glazba je posebno služenje unutar Crkve i potrebno je puno žrtve, oduševljenja i odgovornosti. Vi crkveni pjevači služite Bogu, pjevate Bogu, služite drugima. Uzvišeno je vaše poslanje! 

Naša Crkva nalazi se u Sinodalnom hodu i svakako je poželjno susretanje glazbenika, dublje razmatranje onoga što nam govori Božji Duh, otvaranje i usklađivanje s naravi liturgijskih slavlja, sadašnjih obrednih oblika, to jest načinu na koji izražavamo našu vjeru kroz pjevanje.

S posebnim žarom preporučujem da gajite ljubav prema našoj hrvatskoj pučkoj popjevci posebno sada u adventskom i božićnom vremenu. Neka naše župne zajednice budu raspjevano mjesto susreta sa živim Bogom.

Pozivam i župnike da cijene svoje crkvene glazbenike. Da budu otvoreni za međusobnu suradnju i komunikaciju te da im daju određeno javno i osobno priznanje za sav trud koji ulažu u vođenju zbora i u pripremi liturgijskih slavlja. 

Dragi crkveni pjevači, pozvani smo moliti po zagovoru sv. Cecilije za nove mlade snage, za nove crkvene pjevače i svirače, da Gospodin pošalje oduševljene osobe koje će se staviti na raspolaganje u svojim župnim zajednicama. Mnoge župe u Riječkoj nadbiskupiji nemaju nikoga tko bi im svirao na svetim misama. To je jako tužno. Potrebno je pozvati i poslati na školovanje talentirane vjernike, pogotovo mlađe osobe u Nadbiskupijsku školu za crkvenu glazbu. 

I na kraju želim se zahvaliti svima vama koji predano služite svojim župnim zajednicama i trudite se braći i sestrama pomoći susresti i živjeti blizinu Gospodina. Za to nam je potrebno puno poučljivosti i poniznosti. Ušli smo u posebno liturgijsko vrijeme Došašća ili Adventa u kojemu radosno iščekujemo Isusovo rođenje, stoga neka naša bogoslužja a pogotovo naše mise zornice budu radosne i raspjevane jer tko pjeva, dvostruko moli!

Stoga svima želim čestitati sretnu sv. Ceciliju, zaštitnicu crkvenih glazbenika i blagoslovljeno Došašće!


Od srca, Andrejka Srdoč Geraci, voditeljica Povjerenstva za crkvenu glazbu Riječke nadbiskupije i Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu

Iz rubrike: Crkvena glazba

Neka naše župne zajednice budu raspjevano mjesto susreta sa živim Bogom » naslovna

Duhovska posljednica

Andrejka Srdoč Geraci
20.05.2024.

Nastanak sequantia ili posljednica nalazimo u radosnom pokliku Alelu-ja, odnosno nastao je na melizmi zadnjeg sloga – ja koje aludira na Božje ime, hebrejski Jahve, koje je neizrecivo. (Foto: Vatican News)