Rubrika

Kolumna

Tekstova: 10
Kolumna » naslovna

Zašto Bog dopušta ratove i patnje?

Saša Horvat
09.02.2024.

Dok smo obasjani zrakama Milosrđa, valja nam se svim silama truditi da se međusobno ne uništimo. Put ovozemaljskog čovječanstva nije nužno priča sa sretnim krajem.

Kolumna » naslovna

Što Tomislav Janko Šagi-Bunić poručuje Crkvi danas?

Marko Medved
18.12.2023.

U vremenu u kojem jačaju glasovi sumnjičenja i nepovjerenja prema sinodalnosti, što se nastoji opravdati strahom od razvodnjavanja crkvenoga nauka, stavovi Šagi-Bunića mogu biti poučni. Naime, on je jasno razlikovao kršćanski polog vjere od načina na koji se on izriče u određenom povijesnom trenutku.

Kolumna » naslovna

O kiši – filozofski ogled

Saša Horvat
17.11.2023.

Kiša je jednostavna pojava, ali bremenita smislom – osim ako nismo odveć zauzeti držanjem kišobrana... Kiša otkriva svoju snagu u zajednici. Čini se kako puno snage i volje pojedincu treba za velika djela. Kiša, pak, pada tiho i neumorno. Jedna kap ne čini mnogo, ali puno kapi podiže rijeke, pokreće klizišta i ruši sve pred sobom.

Kolumna » naslovna

Ružarij

Anđela Jeličić Krajcar
19.10.2023.

Zašto ova javna molitva krunice izaziva takve reakcije? Zar blagost riječi „zdravo Marijo, milosti puna“ može toliko uznemiriti ljude? Zar otajstva radosti, tuge, svjetla i slave Kristova života toliko smetaju suvremenom čovjeku? To je, naime, u jednom javnom nastupu na HRT-u, sugerirao jedan od svećenika uključen u ovaj pokret.

Ususret Maloj Gospi

Natalija Bogović
11.09.2023.

U Duhovnim spisima sv. Ljudevita Montfortskog čitamo o neraskidivoj vezi između Isusa i Marije: “Ti si, Gospodine, uvijek s Marijom, a Marija uvijek s tobom. Ona ne može biti bez tebe, inače bi prestala biti ono što jest.

Kolumna » naslovna

Godišnji odmor kao slutnja eshatona

Saša Horvat
07.07.2023.

Kao bića nade, svojski se trudimo zamišljati godišnji odmor kao obećanu oazu bez obveza. No čim godišnji počne otkucavati – već smo u panici jer teče nepovratno prema novom radnom ritmu.

Uskrsnuće kao obećanje Božjeg kraljevstva

Natalija Bogović
09.04.2023.

Vjerovati u Kristovo uskrsnuće nikada nije bilo ni lako ni jednostavno. Znamo da su se stari Grci i Rimljani sablažnjavali nad Pavlovom porukom, no kršćanstvo stoji ili pada upravo na vjeri u  Isusovo uskrsnuće. Moderni čovjek također često ne prihvaća poruku Isusova uskrsnuća jer se protivi znanosti i poznatim prirodnim zakonima. Postoji i mnogo raznih teza vezano uz to što se dogodilo s Isusom nakon njegove smrti na križu, međutim kršćanska vjera koja nije uskrsna, nije kršćanska. Ono po čemu se Isus razlikuje od svih drugih vjerskih utemeljitelja i velikana u povijesti jest upravo njegovo uskrsnuće.

Dobroga je više nego lošega

Saša Horvat
13.01.2023.

Ne postoji vaga za vaganje čega je više – dobroga ili lošega. No, ako se potrudimo i prednost damo onome što budi nadu u čovječanstvo, možda ćemo moći smiono reći: Dobroga je više nego lošega.

Krist Kralj

Anđela Jeličić Krajcar
17.11.2022.

Krist Kralj svijeta – u umjetnosti je poznat kao motiv Pantokratora – svevladara, koji sjedi na prijestolju, ili na plavoj sferi, koja predstavlja svijet. Taj vizualni motiv ukorijenjen je u predodžbi svjetovnih vladara, njihovih palača, prijestolnica i središta moći iz kojih upravljaju naslijeđenim imanjem ili dijelom svijeta.

Vjerska sloboda kao tabu tema

Saša Horvat
19.10.2022.