Rubrika

Komentar

Tekstova: 23
Komentar » naslovna

Deklaracija Dignitas infinita: Ljudsko dostojanstvo je ugroženo, a katolici su pozvani na djelovanje

20.05.2024.

Dokument opravdava svoj naslov Beskonačno dostojanstvo, jasno ističući da sva ljudska bića posjeduju beskonačno ontološko (!) dostojanstvo. To proizlazi iz samog bića čovjeka, a ne iz vrijednosti njegovih djela. (Foto: Vatican News)

Komentar » naslovna

Tomaš Halik: Biti „činitelji nemogućeg“ (4. dio)

Bruna Velčić
16.04.2024.

Donosimo posljednje od četiri promišljanja o Uskrsu češkog svećenika i teologa Tomaša Halika, iz knjige “Noć ispovjednika: kršćanska vjera u doba neizvjesnosti”. 

Tekst je preuzet s https://www.abc.net.au/ Prevela: Bruna Velčić.

Komentar » naslovna

Tomaš Halik: Razumjeti i živjeti život u svjetlu Uskrsa (3. dio)

Bruna Velčić
14.04.2024.

Donosimo treće od četiri promišljanja o Uskrsu češkog svećenika i teologa Tomaša Halika, iz knjige “Noć ispovjednika: kršćanska vjera u doba neizvjesnosti”. 

Tekst je preuzet s https://www.abc.net.au/ Prevela: Bruna Velčić.

Komentar » naslovna

Tomaš Halik: Živjeti „uskršnji paradoks“ (2. dio)

Bruna Velčić
13.04.2024.

Drugo od četiri promišljanja o Uskrsu češkog svećenika i teologa Tomaša Halika, tematizira 'paradoks pobjede kroz apsurdni poraz', iz knjige “Noć ispovjednika: kršćanska vjera u doba neizvjesnosti”.

Tekst je preuzet s https://www.abc.net.au/ Prevela: Bruna Velčić.

Komentar » naslovna

Tomaš Halik: Nada protiv svake nade - živjeti paradoks Uskrsa u post-optimističkom svijetu (1. dio)

Bruna Velčić
10.04.2024.

U vazmenom vremenu donosimo – u četiri dijela – promišljanja o Uskrsu češkog svećenika i teologa Tomaša Halika, iz knjige “Noć ispovjednika: kršćanska vjera u doba neizvjesnosti”.

Tekst je preuzet sa stranice https://www.abc.net.au Prevela: Bruna Velčić.

Komentar » naslovna

Svaki je dan Vazmenog trodnevlja - Uskrs

Marko Medved
28.03.2024.

U prošlom smo, uskrsnom broju mjesečnika Zvona objavili intervju s profesorom Andreom Grillom s Papinskog fakulteta sv. Anselma u Rimu. Nakon Uskrsa nastavimo promišljati o Uskrsu uz tekst koji je Grillo objavio 2016. na blogu 'Come se non', na početku Velikog tjedna.

Komentar » naslovna

Od Uhača možemo učiti u mnogočemu

Marko Medved
13.02.2024.

Mons. Josip Uhač nije objavio memoare. To ne čudi jer se posve uklapa u njegovu skromnu i tihu osobu koja je cijeli svoj život ugradila u rad za Svetu Stolicu, po cijenu da glas o njegovu djelovanju do danas u Hrvatskoj nije dovoljno poznat.

Komentar » naslovna

Sveto i lijepo u otajstvu božićnog očitovanja

15.12.2023.

Kristovo se rođenje događa u tišini noći, osvjetljenoj kozmičkom zvijezdom. Njezina epifanijska vatra, znak milosnog Božjeg rađanja i njegove naklonosti čovjeku prikazana je istovremeno i kao vrtložno kretanje i kao zaustavljena prisutnost. Upućuje na ostvarenu puninu vremena, na središnji događaj stvorene povijesti: Svjetlo.

Komentar » naslovna

Tijelo migranta

15.12.2023.

Evo čovjeka, lišena svoga dostojanstva, ranjiva i izložena tuđim pogledima. Koža migranta, lišena odjeće, također je opasna, jer na njoj su grijesi svijeta izloženi.

Komentar » naslovna

Resinodalizacija Crkve

09.11.2023.

Doktor moralne teologije i vicerektor Njemačkoga zavoda u Vatikanu (Collegio Teutonico), Branko Jurić, za Zvona piše o Sinodi o sinodalnosti.

Kamo ova sinoda vodi Crkvu? Da smo znali unaprijed ne bi bilo smisla imati je. Dopustimo da nas Duh iznenaditi.

Komentar » naslovna

Plakat bez križa?

07.11.2023.

Plakat pripremljen za najavu listopadske Teološko-kulturne tribine potaknuo je raspravu o prezentaciji sakralnoga na plakatima i pozivnicama Riječke nadbiskupije te je li na njima nužno prikazati križ. Plakat je najavljivao tribinu profesora Ivana Stošića pod naslovom „Naša crkvenost“ i šarenilom boja i mnoštvom oblika trebao je prikazati mnogostruke načine življenja vjere unutar Crkve.

Komentar » naslovna

Kako uključiti osobe s invaliditetom u život Crkve

19.10.2023.

U organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci, 27. rujna održan je Teološko-pastoralni seminar pod naslovom „Zajedno biti Crkva“. Tema je bila izgradnja Crkve na principu inkluzivnosti – uključivosti, posebno osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. 

Za Zvona piše Klara Car Labinac, povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Riječke nadbiskupije.

Komentar » naslovna

Teologija s Mediterana

Bruna Velčić
19.10.2023.

Mediteranski teološki susreti Riječke nadbiskupije postali su dio Mediteranske teološke mreže. Mreža teologa i institucija s pet obala Sredozemnog mora želi promovirali teologiju s Mediterana. Plod njihova susreta je „Manifest za teologiju s Mediterana“. To je teologija koja može doprinijeti stvaranju puteva bratstva, uzajamnosti i mira unutar vjerničkih zajednica i u dijalogu s onima koji se posvećuju izgradnji bratskog svijeta.

Komentar » naslovna

Sto godina od uspostave novih gradskih župa u Rijeci (1923. – 2023.)

Marko Medved
31.07.2023.

Grad je dočekao dvadeseto stoljeće sa samo jednom župom, Uznesenja Marijina (Assunta, Duomo, Vela crikva, Kosi toranj), u okviru Senjsko-modruške biskupije, s nešto manje od 50 000 stanovnika i bez sakralnoga prostora u novim riječkim kvartovima nastalim koncem 19. i početkom 20. stoljeća jer su se crkve nalazile isključivo unutar gradske jezgre.

Komentar » naslovna

Sinodalnost – napredak i razvoj stare novine, okviri i granice

31.07.2023.

Zakonik kanonskoga prava jasno kaže da vjernici imaju pravo i dužnost očitovati pastirima svoje mišljenje o onome što je za zajedničku korist i dobrobit Crkve.

Komentar » naslovna

Neophodna je neovisna komisija koja će istražiti sve slučajeve zlostavljanja i zataškavanja u Crkvi

13.06.2023.

Sa zlom nema kompromisa i mora ga se prokazati i osuditi, jer oni koji su činili ili čine zločine za to moraju odgovarati.

Branko Jurić, teolog i vicerektor Papinskoga zavoda Campo Santo Teutonico u Vatikanu, za Hrvatsku biskupsku konferenciju u travnju 2023. pripremio prijevode dva priručnika Talijanske biskupske konferencije „Rane zlostavljanja“ i „Primjeri dobre prakse za prevenciju i zaštitu maloljetnikâ u župi“ za učitelje, odgojitelje i pastoralne radnike. Za Zvona komentira nedavne događaje u Riječkoj nadbiskupiji. 

Komentar » naslovna

O svetom Vidu i njegovoj katedrali u Rijeci

Marko Medved
12.06.2023.

Službeno ime našega grada u srednjem vijeku bilo je Rijeka sv. Vida. To je bio i titular srednjovjekovne crkvice koja je na današnjem Trgu Grivica postojala do prve polovice 17. stoljeća i na svom trijemu stoljećima čuvala riječko Čudotvorno raspelo.

Komentar » naslovna

Sinodalnost Crkve zahtjev povijesnog trenutaka

19.05.2023.

"U izvještaju predstavnika Katoličke Crkve u Hrvatskoj, na susretu u Pragu, koje je bilo odjek našeg sinodskog procesa, istaknuli smo da je ovaj zajednički hod Crkve bio obilježen otvorenošću, iskrenošću i realizmom", smatra s. Marta Carti, nakon što je sudjelovala na sinodi u Pragu kao članica delegacije HBK.

Komentar » naslovna

Učiniti prostor za različitosti

Bruna Velčić
14.04.2023.

"Sinodalnost je življenje istinskog zajedništva koje se ne ostvaruje kroz uniformnost, nego kroz prihvaćanje i vrednovanje različitosti, jer različiti smo udovi jednoga tijela", piše Bruna Velčić koja je kao delegat Riječke nadbiskupije pratila sinodalno zasjedanje u Pragu.

Komentar » naslovna

Papa u miru

31.01.2023.

Dana 5. siječnja 2023. s trga sv. Petra u Rimu u svijet su odaslane slike nikad viđene: pokop jednog pape kojemu predsjeda drugi papa! Slike su to koje se dotiču srži papinstva, a koje po volji Isusa Krista ima biti jedno i nedjeljivo.

Što bi učinio Isus Krist?

Danijel Delonga
15.11.2022.

Nadbiskup Mate Uzinić istaknuo je kako svoje poslanje riječkog nadbiskupa i metropolita želi vršiti u duhu Koncila i sinodalnosti.

Koliko ima katolika?

Danijel Delonga
17.10.2022.

Nakon što je Državni zavod za statistiku (DZS ) 22. rujna objavio podatak da je udio katolika u Hrvatskoj pao na 78,97 %, u odnosu na 2011. godinu kada ih je bilo 86,28 %, pokazalo se da taj podatak ipak nije vjerodostojan.