Tekstovi

Ukupno: 203
Tekstovi » naslovna

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?

Tomislav Zečević
21.06.2024.
Nedjeljna Evanđelja

Evanđelje: Mk 4,35-41 – 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Tekstovi » naslovna

Humanitarnim akcijama povezao dvije ljubavi – fotografiju i sport

Danijel Delonga
23.06.2024.
Razgovor

Fotograf i humanitarac Nikola Kurti već je tri desetljeća nezaobilazan suradnik mjesečnika Zvona, a nedavno je zbog humanitarnih aktivnosti primio godišnju nagradu Primorsko-goranske županije. „Ovu nagradu PGŽ-a vidim kao potvrdu dobrog rada, ali je doživljavam kao priznanje svim ljudima koji su sudjelovali, kupili fotografije, dresove, lopte i druge predmete na aukcijama, kao i svima onima koji iz dana u dan doniraju vrijedne predmete iz svojih kolekcija.“

Tekstovi » naslovna

Procesija

Danijel Delonga
23.06.2024.
Zvona zvone

Zabranjivane u vrijeme komunizma, s velikim oduševljenjem prihvaćene s demokratskim promjenama 90-ih, još snažnije potaknute podjelama mlade demokracije s početka 21. stoljeća, vjerske procesije danas su ostale značajne samo u krajevima u kojima su doista ukorijenjene u tradiciji. Kako sada stvari stoje, sudbina je riječke procesije sv. Vida biti sve kraća i kraća i sve više samozatajna.

Tekstovi » naslovna

O sakramentima općenito

Goran Žan Lebović Casalonga
23.06.2024.
Sakramenti

Sakramenti nam daju snagu za život. Oni su djelovanje Krista na naše duše. Oni su kanali ili rijeke koje istječu iz Kristova otvorenog boka po Marijinim rukama za nas. (popratni tekst uz grafiku o sakramentima iz Baltimorskog katekizma). U ovom serijalu o sakramentima namjera nam je pokazati teološke, disciplinske i liturgijske odredbe oko sakramenata Crkve. (usp. KKC 1113 – 1131)

Tekstovi » naslovna

Solidarnost i zajedništvo neodvojivi su od molitve i kontemplacije

Marko Medved
17.06.2024.
Razgovor

O. Stanko Perica SJ predvodit će mise trodnevnice u katedrali uoči proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije. "Velikim se izazovom pokazuje raditi nešto za druge, a ne samo za dobrobit svoje duše. Prava pastoralna formacija mora stvarati kristolike ljude, one koji uviđaju da se stvari mogu mijenjati nabolje i da su odgovorni za njihovo mijenjanje."

Tekstovi » naslovna

Orah - kralj seoskog dvorišta

Karmen Delač-Petković
23.06.2024.
Crtice iz Gorskog kotara

Zašto je orah omiljena voćka u Gorskom kotaru, a i drugdje?

Tekstovi » naslovna

Sunce i sunčanje

Ivan Host
23.06.2024.
Medicinski kutak

Osim pozitivnih djelovanja na organizam snažno sunce i visoke vanjske temperature mogu imati i negativno djelovanje – posebno ako smo im neoprezno i predugo izloženi.

Tekstovi » naslovna

Krist, naš životvorni duh

Tomislav Zečević
23.06.2024.
Biblija

U Prvoj poslanici Korinćanima sveti Pavao upotrebljava jedan poseban glagol kako bi označio uskrsnuće, a to je grčki glagol ζῳοποιέω (zōiopoiéō– „uzrokovati život, dati ili darovati život“ ili, jednostavno „oživjeti“.

Foto: Paruzija, grčka ikona, oko 1700 g. - Wikipedija

Tekstovi » naslovna

Širi se krug junaka i junakinja kreposti - riječki svetci i svetice

Goran Moravček
23.06.2024.
Iz povijesne riznice

Usprkos tome što su mnogi sakralni objekti stradali, zapisi nestali, a sjećanja uvenula, može se ustvrditi da je Rijeka bila i ostala grad prožet vjerom.

Tekstovi » naslovna

Vjerovanje i praksa baptista

23.06.2024.
Vjerske zajednice

U ovome broju pastor Baptističke Crkve Rijeka Giorgio Grlj predstavlja svoju zajednicu vjernika. Pitaju me vjeroučenici, kad u sklopu vjeronaučnog sata dođu u posjet Pastoralnom centru ‘Riječ i život’ Baptističke Crkve Rijeka na Zametu, u čemu je razlika između baptista i rimokatolika?