Tekstovi

Ukupno: 147
Tekstovi » naslovna

Hrvatski tradicionalizam je uvijek bio biti s papom

Marko Medved
22.02.2024.
Razgovor

"Izvor je nesporazuma i podjela odbacivanje Drugog vatikanskog koncila", objašnjava Anton Šuljić. U Zvonima govori o podjelama u Crkvi danas, papi Franji, novinarstvu, izdavaštvu i umjetnosti te budućnosti Crkve u Europi.

Tekstovi » naslovna

Prije 120 godina položen temeljni kamen za kapucinsku crkvu Gospe Lurdske

Goran Moravček
13.02.2024.
Iz povijesne riznice

Nakon što je pohodio Lourdes 1902. godine, fra Škrivanić je na Žabici potaknuo gradnju velike crkve Gospe Lurdske po uzoru na onu izgrađenu na mjestu ukazanja.

Tekstovi » naslovna

Uloga svećenika, psalmista, pjevačkog zbora, orguljaša i puka

Andrejka Srdoč Geraci
13.02.2024.
Crkvena glazba

Dokumenti crkvene glazbe koji govore o liturgijsko-glazbenoj ulozi svećenika, psalmista, pjevačkog zbora, orguljaša i puka vrlo su jasni, pogotovo Instrukcija Musicam sacram (MS).

Tekstovi » naslovna

Kako postići trajni mir? Pavlov odgovor u Poslanici Efežanima

Tomislav Zečević
13.02.2024.
Biblija

Pavlovski koncept pomirenja u svjetlu novog stvaranja pridonosi dubljem razumijevanju otajstva Kristove pomiriteljske žrtve, kojom je čovječanstvo otkupljeno i spašeno i po kojoj je sve stvorenje ponovno približeno onoj izvornoj dobroti na koju je stvoreno.

Tekstovi » naslovna

Školski vrtovi Gorskog kotara

Karmen Delač-Petković
13.02.2024.
Crtice iz Gorskog kotara

Već 1816. godine Bečki dvor naređuje da se u Hrvatskoj moraju otvoriti školski vrtovi, a narodne škole u svom programu od 1861. imaju vrtlarstvo kao zaseban predmet. Dobru baštinu goranskih školskih vrtova uživamo i danas.

Tekstovi » naslovna

Post i zdravlje

Ivan Host
13.02.2024.
Medicinski kutak

Povremeni post i izbjegavanje pretjerivanja u hrani svakako je dobrodošlo u današnje vrijeme sve veće učestalosti prekomjerne tjelesne težine, brojnih metaboličkih poremećaja i civilizacijskih bolesti kao što su npr. šećerna bolest i povišen krvni tlak.

Tekstovi » naslovna

Od Uhača možemo učiti u mnogočemu

Marko Medved
13.02.2024.
Komentar

Mons. Josip Uhač nije objavio memoare. To ne čudi jer se posve uklapa u njegovu skromnu i tihu osobu koja je cijeli svoj život ugradila u rad za Svetu Stolicu, po cijenu da glas o njegovu djelovanju do danas u Hrvatskoj nije dovoljno poznat.

Tekstovi » naslovna

Blagoslov ili surovost

Anđela Jeličić Krajcar
13.02.2024.
Dopisništvo Vatikan

Recepcija dokumenta Fiducia supplicans u Africi bit će – najblaže rečeno – drugačija. Još je 11. siječnja objavljena reakcija afričkih biskupa, koju je sažeo i Svetom Ocu, kao i predstojniku Dikasterija za nauk vjere, predočio kardinal Ambongo, iz Konga. Na konačnoj izjavi zajedno su radili kardinal Ambongo i kardinal Fernandez.

Tekstovi » naslovna

Zašto Bog dopušta ratove i patnje?

Saša Horvat
09.02.2024.
Kolumna

Dok smo obasjani zrakama Milosrđa, valja nam se svim silama truditi da se međusobno ne uništimo. Put ovozemaljskog čovječanstva nije nužno priča sa sretnim krajem.

Tekstovi » naslovna

Fiducia supplicans – o bogatstvu blagoslova kao izričaja Božjeg milosrđa

09.02.2024.
Sinodalni hod

Dokument govori o blagoslovu osoba, ne zajednica, blagoslovu koji uključuje molitvu za mir, zdravlje, dijalog, solidarnost, istaknuo je predavač. 

Nadbiskup Uzinić ipak je otišao i korak dalje: „Iako sve heteroseksualne i homoseksualne veze ne možemo izjednačiti s kršćanskim pojmom braka, u tim zajednicama ima mnogo dobra poput uzajamna pomaganja, vjernosti, djece. Dakle i u situaciji tih parova postoji mnogo stvari koje su blagoslov. Zbog toga ima opravdanih razloga i za blagoslov para, a ne samo osoba.“