Rubrika

Razgovor

Tekstova: 25
Razgovor » naslovna

Humanitarnim akcijama povezao dvije ljubavi – fotografiju i sport

Danijel Delonga
23.06.2024.

Fotograf i humanitarac Nikola Kurti već je tri desetljeća nezaobilazan suradnik mjesečnika Zvona, a nedavno je zbog humanitarnih aktivnosti primio godišnju nagradu Primorsko-goranske županije. „Ovu nagradu PGŽ-a vidim kao potvrdu dobrog rada, ali je doživljavam kao priznanje svim ljudima koji su sudjelovali, kupili fotografije, dresove, lopte i druge predmete na aukcijama, kao i svima onima koji iz dana u dan doniraju vrijedne predmete iz svojih kolekcija.“

Razgovor » naslovna

Solidarnost i zajedništvo neodvojivi su od molitve i kontemplacije

Marko Medved
17.06.2024.

O. Stanko Perica SJ predvodit će mise trodnevnice u katedrali uoči proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije. "Velikim se izazovom pokazuje raditi nešto za druge, a ne samo za dobrobit svoje duše. Prava pastoralna formacija mora stvarati kristolike ljude, one koji uviđaju da se stvari mogu mijenjati nabolje i da su odgovorni za njihovo mijenjanje."

Razgovor » naslovna

Evanđelje treba prevesti na novi jezik za moderno vrijeme

Marko Medved
23.05.2024.

Paradoksalno, više smo se bavili inkulturacijom evanđelja drugdje nego kod kuće. Na modernost se, sve do Drugoga vatikanskog sabora, gledalo kao na antagonista i neprijatelja, a ne kao na jednu novu kulturu za koju se evanđelje mora prevesti na novi jezik. Napredak je postignut, ali problem ostaje otvoren.

Razgovor » naslovna

Crkvu čine žene i muškarci, Božji narod

Bruna Velčić
19.04.2024.

Ideja o marijansko-petrovskom načelu, po mom mišljenju, pripada onim stvarima koje nisu korisne za današnju Crkvu, a još manje za onu sutrašnju.

Razgovor » naslovna

Pastoralna narav Koncila preobrazila je Crkvu

Marko Medved
25.03.2024.

Ne postoje „suvremeni trendovi“ nego preobrazba svijeta, koja je započela u 19. stoljeću, a koju je Crkva stvarno počela prihvaćati nakon Drugog vatikanskog koncila.

Razgovor » naslovna

Prisilna kontrola, problem koji se ne vidi

25.03.2024.

Moguće je prepoznati ustaljene obrasce ponašanja kojima se služe zlostavljači, odnosno osobe koje se ponašaju kontrolirajuće. Iako prisilna kontrola nije vidljiva kao fizičko nasilje, ona itekako ostavlja ozbiljne posljedice, a često dovodi i do fizičkog nasilja. 

Razgovor » naslovna

Hrvatski tradicionalizam je uvijek bio biti s papom

Marko Medved
22.02.2024.

"Izvor je nesporazuma i podjela odbacivanje Drugog vatikanskog koncila", objašnjava Anton Šuljić. U Zvonima govori o podjelama u Crkvi danas, papi Franji, novinarstvu, izdavaštvu i umjetnosti te budućnosti Crkve u Europi.

Razgovor » naslovna

Rute migracija moraju postati rute mira

Bruna Velčić
15.12.2023.

Naša je zadaća teologija mira i pravde. Siromasi, posljednji, migranti, odbačeni, naše su tijelo, oni su mi! Zbog toga ih prepoznajem kao tijelo i povijest Krista među nama, jer ljubeći ih kao sebe, ljubav koja je od Boga čini da vidim Boga u njima i njih u Bogu.

Razgovor » naslovna

Evanđelje od nas traži stalno stvaranje boljeg svijeta

Danijel Delonga
10.11.2023.

"I II. vatikanski sabor i sadašnji poziv pape Franje na govor o sinodalnosti u Crkvi traženje je pravog odgovara na probleme koji se javljaju i u Crkvi i u svijetu. Kako na njih odgovoriti? To nije stvar samo jednog čovjeka nego svih koji sada živimo u Crkvi", kaže zlatomisnik Nikola Uravić.

Razgovor » naslovna

Predrasude su prisutne i osjećamo ih različito

Danijel Delonga
08.11.2023.

Budislav Vukas profesor je na Pravnom fakultetu i, uz Klaru Labinac, nadbiskupijski povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom. S obzirom na to da se i sam cijeli život nosi s hendikepom slabog vida, o inkluziji osoba s invaliditetom može govoriti i iz vlastita iskustva. Ono svakako može poslužiti kao temelj za daljnji rad Povjerenstva i podizanje ukupne svijesti o poteškoćama i načinima inkluzije takvih soba.

Razgovor » naslovna

Crkva nije dovršena stvarnost

Marko Medved
16.10.2023.

Sinodalnost kao načelo bilo je sve više zapostavljano tijekom različitih povijesnih i društvenih okolnosti te ekleziološkog razvoja koji je Crkvu sve više promatrao u apologetičko-juridičkom ključu čitanja osobito tijekom drugoga tisućljeća. Taj „zaborav“ od tisuću godina iznova se otkriva s Koncilom, uspostavom Biskupske sinode te, naročito, s pontifikatom pape Franje.

Razgovor » naslovna

Pun sam nade za kršćanstvo u Europi

12.09.2023.

Dvaput sam pročitao Instrumentum laboris i misao koja me je najviše dotakla slika je doma, kako možemo biti kao kod kuće jedni s drugima. U preobraženju na gori, bilo im je kao da su u zajedničkoj kući. Petar kaže ostanimo ovdje, nemojmo ništa mijenjati. Razumijemo taj instinkt. S druge strane, u Jeruzalemu, nakon uskrsnuća, bit će zaista kod kuće. Imamo različite ideje o domu. No moramo suosjećati jedni s drugima, govori Timothy Radcliffe, teolog dominikanac. Na Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu s njim je, za Polis.ba, razgovarao Hrvoje Katušić.

Razgovor » naslovna

Svećenik mora biti ponizan i dijeliti sudbinu svojeg stada

Danijel Delonga
14.07.2023.

„Propovijedamo blaženu vječnost, a često se brinemo samo za prolaznu sadašnjost. To nije vjera“, objašnjava Leopold Barić, svećenik koji je nedavno proslavio 90. rođendan. 

Razgovor » naslovna

Teologija ima jedan od ključeva naše sretne budućnosti

Bruna Velčić
07.07.2023.

Povodom održavanja drugih Mediteranskih teoloških susreta u organizaciji Riječke nadbiskupije u Lovranu od 16. do 22. srpnja razgovaramo s Ivanom Šarčevićem, bosanskim franjevcem i profesorom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu koji pojašnjava ima li teologija budućnost te zašto je potrebna čovječanstvu.

Razgovor » naslovna

Budimo blizu svima koji pate, a osobito žrtvama zlostavljanja

Marko Medved
13.06.2023.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić 22. svibnja učinio je ono još nitko u Hrvatskoj nije. Upoznao je javnost sa završenim kanonskim istragama svećenika od kojih su neke uključivale i optužbe za pedofiliju. Za Zvona objašnjava zbog čega se na to odlučio, zašto je objavio njihove inicijale te je li tim potezom naštetio Crkvi.

Razgovor » naslovna

Sinodalnost je trenutak odluke, a ne nešto što će se dogoditi samo po sebi

Marko Medved
13.06.2023.

Massimo Faggioli (rođen 1970.) talijanski je teolog, crkveni povjesničar i profesor na Katedri za teologiju i religijske studije Ssveučilišta Villanova u Philadelphiji (SAD). Autor je brojnih znanstvenih radova, a redovito objavljuje i u La Croix International i Commonweal, posebice na temu Drugog vatikanskog koncila, aktualnog života Crkve i njezina odnosa s društvom. Razgovor je vođen na talijanskom jeziku. Preveo Marko Medved.

Razgovor » naslovna

Zločin koji vrijeđa Gospodina

Danijel Delonga
22.05.2023.

Potrebno je apsolutno povjerenje i vjerovanje da je to što žrtva iznosi istina. Važno je da ju razumijemo i prihvaćamo jer rane koje nastaju takvim zlodjelima su duboke i teško izlječive, objašnjava Željka Frković, povjerenica Riječke nadbiskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Razgovor » naslovna

Papa Franjo nas sve gura da međusobno razgovaramo

Bruna Velčić
19.05.2023.

Jadranka Rebeka Anić je redovnica, Školska sestra franjevka Provincije Presvetog Srca Isusova u Splitu. Doktorica je katoličke teologije i znanstvena savjetnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Split. Sa s. Rebekom razgovarali smo o (ne) ravnopravnosti žena u Crkvi, Mariji Magdaleni, rodnim predrasudama, feminizmu i homoseksualnosti.

Razgovor » naslovna

Papa Franjo ne unosi novine u nauk Crkve nego mijenja dinamiku

Bruna Velčić
06.04.2023.

Jadranka Brnčić, profesorica i biblijska hermeneutičarka, povodom desetgodišnjice pontifikata pape Franje, analizira njegove poruke i način suočavanja s problemima Crkve i svijeta.

Željko Međimorec

Moja teološka inicijacija bila su predavanja o. Marijana Jurčevića

Marko Medved
02.03.2023.

Povodom izdanja knjige “Homo libris. Kralj hrbata” u čast Željku Međimorcu, pokretaču i vlasniku antikvarijata i izdavačke kuće “Ex libris” u Rijeci, koja među svoja izdanja ubraja i niz vrijednih teoloških djela, odlučili smo porazgovarati s njime o knjigama, o Rijeci, o vjeri i o njemu dragim prijateljima: Branku Fučiću i o. Marijanu Jurčeviću.

Razgovor » naslovna

Misao pape Benedikta XVI. bit će nam velika riznica u dijalogu sa svijetom

Helena Anušić
01.02.2023.

s. Marta Carti, članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, bioetičarka na Zavodu za integriranu i palijativnu skrb KBC-a Rijeka i predavačica na Katedri za javno zdravstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.

Razgovor » naslovna

Iznad razlika i različitosti u Crkvi stoji vjera u jednoga Gospodina i otajstveno djelovanje Duha

Danijel Delonga
31.01.2023.

Richard Pavlić, profesor dogmatske teologije na bogosloviji u Rijeci te župnik i kanonik u Senju. Za Zvona razgovaramo o sinodalnom hodu, papi Franji i papi Benediktu XVI.

Ana Marčinko - Isusovačka služba za izbjeglice

Dovoljno je što je netko čovjek: gladan, žedan, prestrašen i ranjen

Danijel Delonga
12.12.2022.

Ana Marčinko, Dubrovčanka koja radi za Isusovačku službu za izbjeglice (JRS), međunarodnu organizaciju koja brine za migrante i nastoji im omogućiti što humanije putovanje do željene destinacije.

Razgovor » naslovna

Ako nadvladamo pasivnost i egoizam, otvorit ćemo prostor nadi

Danijel Delonga
13.11.2022.

S nadbiskupom u miru Ivanom razgovarali smo nakon što je u svečanom liturgijskom činu simbolično predao pastirski štap svome nasljedniku.

Razgovor » naslovna

Sinodalnost je drugo ime za zajedništvo

Helena Anušić
15.10.2022.

Nedavno je Riječka nadbiskupija predstavila Biskupijsku sintezu sinodalnih savjetovanja kojom je obuhvatila učinjeno na razini mjesne Crkve u razdoblju od listopada prošle godine kada je započeo Sinodalni hod Katoličke Crkve, do svibnja ove godine kada su zaključeni susreti sinodalnih savjetovanja. Proteklo razdoblje polučilo je određene zaključke o kojima razgovaramo s pastoralnim suradnikom Ureda za pastoral Riječke nadbiskupije izvr. prof. dr. Nikolom Vranješom.