Rubrika

Razgovor

Tekstova: 19
Razgovor » naslovna

Hrvatski tradicionalizam je uvijek bio biti s papom

Marko Medved
22.02.2024.

"Izvor je nesporazuma i podjela odbacivanje Drugog vatikanskog koncila", objašnjava Anton Šuljić. U Zvonima govori o podjelama u Crkvi danas, papi Franji, novinarstvu, izdavaštvu i umjetnosti te budućnosti Crkve u Europi.

Razgovor » naslovna

Rute migracija moraju postati rute mira

Bruna Velčić
15.12.2023.

Naša je zadaća teologija mira i pravde. Siromasi, posljednji, migranti, odbačeni, naše su tijelo, oni su mi! Zbog toga ih prepoznajem kao tijelo i povijest Krista među nama, jer ljubeći ih kao sebe, ljubav koja je od Boga čini da vidim Boga u njima i njih u Bogu.

Razgovor » naslovna

Evanđelje od nas traži stalno stvaranje boljeg svijeta

Danijel Delonga
10.11.2023.

"I II. vatikanski sabor i sadašnji poziv pape Franje na govor o sinodalnosti u Crkvi traženje je pravog odgovara na probleme koji se javljaju i u Crkvi i u svijetu. Kako na njih odgovoriti? To nije stvar samo jednog čovjeka nego svih koji sada živimo u Crkvi", kaže zlatomisnik Nikola Uravić.

Razgovor » naslovna

Predrasude su prisutne i osjećamo ih različito

Danijel Delonga
08.11.2023.

Budislav Vukas profesor je na Pravnom fakultetu i, uz Klaru Labinac, nadbiskupijski povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom. S obzirom na to da se i sam cijeli život nosi s hendikepom slabog vida, o inkluziji osoba s invaliditetom može govoriti i iz vlastita iskustva. Ono svakako može poslužiti kao temelj za daljnji rad Povjerenstva i podizanje ukupne svijesti o poteškoćama i načinima inkluzije takvih soba.

Razgovor » naslovna

Crkva nije dovršena stvarnost

Marko Medved
16.10.2023.

Sinodalnost kao načelo bilo je sve više zapostavljano tijekom različitih povijesnih i društvenih okolnosti te ekleziološkog razvoja koji je Crkvu sve više promatrao u apologetičko-juridičkom ključu čitanja osobito tijekom drugoga tisućljeća. Taj „zaborav“ od tisuću godina iznova se otkriva s Koncilom, uspostavom Biskupske sinode te, naročito, s pontifikatom pape Franje.

Razgovor » naslovna

Pun sam nade za kršćanstvo u Europi

12.09.2023.

Dvaput sam pročitao Instrumentum laboris i misao koja me je najviše dotakla slika je doma, kako možemo biti kao kod kuće jedni s drugima. U preobraženju na gori, bilo im je kao da su u zajedničkoj kući. Petar kaže ostanimo ovdje, nemojmo ništa mijenjati. Razumijemo taj instinkt. S druge strane, u Jeruzalemu, nakon uskrsnuća, bit će zaista kod kuće. Imamo različite ideje o domu. No moramo suosjećati jedni s drugima, govori Timothy Radcliffe, teolog dominikanac. Na Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu s njim je, za Polis.ba, razgovarao Hrvoje Katušić.

Razgovor » naslovna

Svećenik mora biti ponizan i dijeliti sudbinu svojeg stada

Danijel Delonga
14.07.2023.

„Propovijedamo blaženu vječnost, a često se brinemo samo za prolaznu sadašnjost. To nije vjera“, objašnjava Leopold Barić, svećenik koji je nedavno proslavio 90. rođendan. 

Razgovor » naslovna

Teologija ima jedan od ključeva naše sretne budućnosti

Bruna Velčić
07.07.2023.

Povodom održavanja drugih Mediteranskih teoloških susreta u organizaciji Riječke nadbiskupije u Lovranu od 16. do 22. srpnja razgovaramo s Ivanom Šarčevićem, bosanskim franjevcem i profesorom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu koji pojašnjava ima li teologija budućnost te zašto je potrebna čovječanstvu.

Razgovor » naslovna

Budimo blizu svima koji pate, a osobito žrtvama zlostavljanja

Marko Medved
13.06.2023.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić 22. svibnja učinio je ono još nitko u Hrvatskoj nije. Upoznao je javnost sa završenim kanonskim istragama svećenika od kojih su neke uključivale i optužbe za pedofiliju. Za Zvona objašnjava zbog čega se na to odlučio, zašto je objavio njihove inicijale te je li tim potezom naštetio Crkvi.

Razgovor » naslovna

Sinodalnost je trenutak odluke, a ne nešto što će se dogoditi samo po sebi

Marko Medved
13.06.2023.

Massimo Faggioli (rođen 1970.) talijanski je teolog, crkveni povjesničar i profesor na Katedri za teologiju i religijske studije Ssveučilišta Villanova u Philadelphiji (SAD). Autor je brojnih znanstvenih radova, a redovito objavljuje i u La Croix International i Commonweal, posebice na temu Drugog vatikanskog koncila, aktualnog života Crkve i njezina odnosa s društvom. Razgovor je vođen na talijanskom jeziku. Preveo Marko Medved.

Razgovor » naslovna

Zločin koji vrijeđa Gospodina

Danijel Delonga
22.05.2023.

Potrebno je apsolutno povjerenje i vjerovanje da je to što žrtva iznosi istina. Važno je da ju razumijemo i prihvaćamo jer rane koje nastaju takvim zlodjelima su duboke i teško izlječive, objašnjava Željka Frković, povjerenica Riječke nadbiskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Razgovor » naslovna

Papa Franjo nas sve gura da međusobno razgovaramo

Bruna Velčić
19.05.2023.

Jadranka Rebeka Anić je redovnica, Školska sestra franjevka Provincije Presvetog Srca Isusova u Splitu. Doktorica je katoličke teologije i znanstvena savjetnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Split. Sa s. Rebekom razgovarali smo o (ne) ravnopravnosti žena u Crkvi, Mariji Magdaleni, rodnim predrasudama, feminizmu i homoseksualnosti.

Razgovor » naslovna

Papa Franjo ne unosi novine u nauk Crkve nego mijenja dinamiku

Bruna Velčić
06.04.2023.

Jadranka Brnčić, profesorica i biblijska hermeneutičarka, povodom desetgodišnjice pontifikata pape Franje, analizira njegove poruke i način suočavanja s problemima Crkve i svijeta.

Željko Međimorec

Moja teološka inicijacija bila su predavanja o. Marijana Jurčevića

Marko Medved
02.03.2023.

Povodom izdanja knjige “Homo libris. Kralj hrbata” u čast Željku Međimorcu, pokretaču i vlasniku antikvarijata i izdavačke kuće “Ex libris” u Rijeci, koja među svoja izdanja ubraja i niz vrijednih teoloških djela, odlučili smo porazgovarati s njime o knjigama, o Rijeci, o vjeri i o njemu dragim prijateljima: Branku Fučiću i o. Marijanu Jurčeviću.

Razgovor » naslovna

Misao pape Benedikta XVI. bit će nam velika riznica u dijalogu sa svijetom

Helena Anušić
01.02.2023.

s. Marta Carti, članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, bioetičarka na Zavodu za integriranu i palijativnu skrb KBC-a Rijeka i predavačica na Katedri za javno zdravstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.

Razgovor » naslovna

Iznad razlika i različitosti u Crkvi stoji vjera u jednoga Gospodina i otajstveno djelovanje Duha

Danijel Delonga
31.01.2023.

Richard Pavlić, profesor dogmatske teologije na bogosloviji u Rijeci te župnik i kanonik u Senju. Za Zvona razgovaramo o sinodalnom hodu, papi Franji i papi Benediktu XVI.

Ana Marčinko - Isusovačka služba za izbjeglice

Dovoljno je što je netko čovjek: gladan, žedan, prestrašen i ranjen

Danijel Delonga
12.12.2022.

Ana Marčinko, Dubrovčanka koja radi za Isusovačku službu za izbjeglice (JRS), međunarodnu organizaciju koja brine za migrante i nastoji im omogućiti što humanije putovanje do željene destinacije.

Razgovor » naslovna

Ako nadvladamo pasivnost i egoizam, otvorit ćemo prostor nadi

Danijel Delonga
13.11.2022.

S nadbiskupom u miru Ivanom razgovarali smo nakon što je u svečanom liturgijskom činu simbolično predao pastirski štap svome nasljedniku.

Razgovor » naslovna

Sinodalnost je drugo ime za zajedništvo

Helena Anušić
15.10.2022.

Nedavno je Riječka nadbiskupija predstavila Biskupijsku sintezu sinodalnih savjetovanja kojom je obuhvatila učinjeno na razini mjesne Crkve u razdoblju od listopada prošle godine kada je započeo Sinodalni hod Katoličke Crkve, do svibnja ove godine kada su zaključeni susreti sinodalnih savjetovanja. Proteklo razdoblje polučilo je određene zaključke o kojima razgovaramo s pastoralnim suradnikom Ureda za pastoral Riječke nadbiskupije izvr. prof. dr. Nikolom Vranješom.