Vjerske zajednice: Piše: imam Hidajet Hasanović

Značaj posta u islamu

20.05.2024.

S radošću najavljujemo novu Ekumensku i interreligijsku rubriku u kojoj ćete moći čitati o različitim temama vezanima uz život drugih vjerskih zajednica u Rijeci i šire. Proslavom Ramazanskog bajrama, 10. travnja, za islamske vjernike završio je sveti mjesec ramazan, mjesec posta, duhovnog promišljanja i molitve. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hidajet Hasanović piše o značaju posta u islamu.

Značaj posta u islamu » naslovna

Muslimani vrijeme računaju prema lunarnom kalendaru koji ima isto 12 mjeseci i 365 dana u godini. Često se javljaju nejasnoće kako se kod muslimana uvijek „pomjeraju“ blagdani. U islamu imamo dva značajna blagdana bajrama. Prvi nastupa nakon uspješno okončanog posta, a drugi nakon završetka hodočašća – hadža u Mekki. Zapravo su datumi odabranih dana u godini vrlo precizni, samo što naše područje koristi drugi kalendar. Ramazan je odabran blagoslovljeni muslimanski mjesec. To je zapravo naziv devetog mjeseca prema lunarnom kalendaru. Svake godine muslimani širom svijeta poste tijekom dnevnih sati, no u čemu je njegova važnost?

Muslimani vjeruju kako je Kur'an obznanjen tijekom ramazana. Ramazanski bajram, veliki muslimanski praznik, označava kraj mjeseca. Tada vjernici obilježavaju odnosno slave uspješno proveden mjesec posta i molitve.

Zdravi odrasli muslimani poste tijekom ovog mjeseca od zore do sumraka. Post podrazumijeva nekonzumiranje hrane, tekućina, nečinjenje nemoralnih djela i izbjegavanje ljutnje. Također ohrabruju se dobra djela, molitve i čitanje Kur'ana. Muslimani vjeruju kako je Kur'an obznanjen tijekom ramazana.

Različite kulture imaju različite tradicije tijekom ramazana, bilo da je riječ o posebnoj hrani koju pripremaju ili neki drugi običaji poput podjele hrane ili pozivanja gostiju na iftar. Tijekom svetog mjeseca vjernici ustaju na sehur, rano ujutro kako bi jeli prije zore, a post prekidaju jelom u sumrak, odnosno zalaskom Sunca. Taj obrok naziva se iftar.

Uobičajeno je da džamije i vjerske institucije organiziraju velike iftare, naročito za siromašne. Noćne molitve (teravije) održavaju se u džamijama nakon iftara. Islamski principi, poput dobročinstva, inspiriraju većinu tih tradicija.

Kada nastupa ramazan?

S obzirom na to da je ramazan dio lunarnog kalendara, njegov se prvi dan svake godine pomiče u gregorijanskom kalendaru. Muslimani čekaju pojavljivanje mladog mjeseca prije nego što objave početak blagoslovljenog mjeseca. Međutim, to se može unaprijed procijeniti.

Lunarni ciklusi imaju između 29 ili 30 dana, zavisno kada se primijeti novi mjesec. Ukoliko se mladi mjesec ne vidi u noći 29. dana, onda ramazan traje punih 30 dana. Ramazanski bajram, veliki muslimanski praznik, označava kraj mjeseca. Tada vjernici obilježavaju odnosno slave uspješno proveden mjesec posta i molitve.

Zašto muslimani poste tijekom ramazana?

Post tijekom mjeseca ramazana jedan je od pet stupova islama. U Kur'anu se propisuje post tijekom ramazana svim odraslim muslimanima koji su dovoljno zdravi da poste cijeli dan.  Stoga muslimani poste zbog vjerovanja, prilike da se približe Bogu te da postanu samilosniji. Post je također put stjecanja strpljenja i odricanja od loših navika koji treba trajati i nakon ramazana.

Zapravo, tri su slasti koje duša ima: tjelesnu slast, zatim slast mašte te duhovnu ili intelektualnu slast. Tjelesna slast dolazi i odlazi u jelu i piću, putem lijepa mirisa i ugodna okusa. Ona čovjeka stimulira da održi svoj fizički opstanak. Slast mašte može biti poticajna da čovjek uradi i neko dobro djelo, ali stvaranje navike da se živi u svijetu mašte uglavnom odvodi čovjeka u stanje halucinacije u kojem ne može razlikovati istinu od laži i ne može svladati svoju strast da bude ono što nije, tj. da svijet tumači kao svoju maštu, a ne kao svoje realno stanje.

Duhovna ili intelektualna strast duše treba nadvisiti tjelesnu i imaginarnu strast jer ta je duhovna ili ta intelektualna strast duše ono što čovjeka čini čovjekom, što ga čini trajno sretnim, a ne samo za trenutak, koliko traje tjelesna i slast mašte koja se izgubi u dimu privida.  

Dakle za muslimane post je način, a mjesec ramazan vrijeme da čovjek savlada tjelesnu strast u korist duhovne strasti duše koja hoće osjetiti ljepotu istine, pravde, poštenja, samilosti, solidarnosti, bratske ljubavi i, nadasve, Božjeg blagostanja. Post vjernike uči da budu bolji prema sebi, svojoj obitelji i cijeloj zajednici u kojoj žive i djeluju. 

Iz rubrike: Vjerske zajednice

Značaj posta u islamu » naslovna

Vjerovanje i praksa baptista

22.07.2024.

U ovome broju pastor Baptističke Crkve Rijeka Giorgio Grlj predstavlja svoju zajednicu vjernika. Pitaju me vjeroučenici, kad u sklopu vjeronaučnog sata dođu u posjet Pastoralnom centru ‘Riječ i život’ Baptističke Crkve Rijeka na Zametu, u čemu je razlika između baptista i rimokatolika?