Nedjeljna Evanđelja

Kolika je ljubav Božja prema nama?

Anđela Jeličić Krajcar
20.04.2024.

(Ivan 10,11-18) Isus sebe opisuje kao dobrog pastira. U našem svijetu slika pastira predstavlja nešto relativno daleko od svakodnevice. 

Kolika je ljubav Božja prema nama? » naslovna

U antičkom biblijskom Izraelu, pastir je bio često i važno zanimanje, te lik koji je simbolizirao vladare i vođe naroda. Stoga, kad Isus za sebe kaže da je „pastir dobri“: svojim vjernicima šalje važnu poruku. S njim ulazimo u novi odnos dobrote i milosti s Bogom. Nisu takvi najamnici, upozorava Isus: oni svoj odnos s Bogom unovčuju, odrađuju zbog  uloge i prestiža,  i samim time deformiraju. Ljudi koji svoj odnos s Bogom i vjerom motiviraju nekim osobnim interesom, kao najamnici su već „dobili svoju plaću“, jer ne rade iz ljubavi.

S druge strane, Isus govori o ovcama kao o nečemu što je „njegovo“, i uči nas da smo Božji, u Božjim rukama, a naš odnos s Bogom ne počiva na pravilima, zakonima i normama – već na činjenici da smo Božja ljubljena djeca.

Kolika je ljubav Božja prema nama? Isus nam to pokušava pokazati upravo kroz sliku pastira. On nije pastir koji broji, tjera, šiša i iskorištava ovce. Već je pastir – koji svoj život daje za duše koje mu pripadaju. S njima ima poseban odnos – on ih poznaje, a one poznaju njega i njegov glas. Glagol „poznavati“ u Bibliji znači: voljeti.

Dobri pastir ne nastupa strogo, ne nameće disciplinu – već pokazuje da razumije sve teškoće ljudske duše, i vodi je tamo gdje joj može dati odmora. Dobri pastir  nema drugog interesa osim ljubavi.

Istodobno, o Isusu se u evanđelju po Ivanu govori i kao o Jaganjcu: „Evo jaganjca Božjeg, koji odnosi grijeh svijeta“, uskliknut će Ivan (Ivan 1,29). Dobri pastir, kao vođa, svoj život daje kao jaganjac, kao najmanji i najkrotkiji u stadu. Tako smo i mi pozvani vjerovati i činiti. Biti drugima dobri, vjere dostojni poput pastira, i biti požrtvovni i krotki, poput jaganjaca. Samo tako iskusit ćemo i sami, te  prenijeti drugima neizrecivo otajstvo Božje ljubavi.

Dobri pastir ne nastupa strogo, ne nameće disciplinu – već pokazuje da razumije sve teškoće ljudske duše, i vodi je tamo gdje joj može dati odmora. Dobri pastir  nema drugog interesa osim ljubavi.

Iz rubrike: Nedjeljna Evanđelja

Kolika je ljubav Božja prema nama? » naslovna

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?

Tomislav Zečević
21.06.2024.

Evanđelje: Mk 4,35-41 – 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.