Medicinski kutak

Suženje krvnih žila nogu

Ivan Host
28.02.2023.

Osnovna dijagnostička metoda za dijagnosticiranje bolesti perifernih arterija je doplerski pregled. Budući da sve komponente pregleda rade na principu ultrazvučnog snopa, riječ je o potpuno bezopasnoj pretrazi za zdravlje pacijenta.

Suženje krvnih žila nogu » naslovna

Krvne žile koje vode kisikom bogatu krv od srca u sve dijelove tijela nazivamo arterije. Kada dođe do suženja ovih krvnih žila u nogama, govorimo o perifernoj arterijskoj bolesti. Radi se o bolesti od koje najčešće boluju starije osobe i to češće muškarci. Kod oboljelih se stvaraju naslage na stjenkama arterija (plakovi), koje suzuju lumen žile (stenoza) i time remete (smanjuju) protok krvi. Kako stvaranje naslaga na stjenkama napreduje, tako se povećava i suženje žile sve do potpune začepljenosti - što nazivamo okluzija.

Značajan utjecaj rizi faktora

Bolest je znatno češća kod osoba koje imaju neki od faktora rizika: važni su za razvoj periferne arterijske bolesti, osim starije dobi i genetske predispozicije, pušenje, povišen krvni tlak (hipertonija), povišene vrijednosti masnoća u krvi (hiperlipidemija) i šećerna bolest (dijabetes).

Osobe kod kojih istovremeno postoji nekoliko ovih faktora rizika značajno češće obolijevaju od periferne arterijske bolesti nego osobe koje nemaju te riziko faktore ili imaju samo jedan od navedenih. Osobito su ovoj bolesti skloni dijabetičari, pogotovo oni koji slabo kontroliraju svoju bolest. Naime povećana količina šećera u krvi značajno doprinosi stvaranju naslaga na stjenkama arterija (stvaranju plakova) posebno na arterijama potkoljenica. Dugotrajno pušenje pak, visok krvni tlak i povišene vrijednosti masnoća u krvi najčešće i najteže pogađaju glavnu arteriju noge: bedrenu ili femoralnu arteriju (natkoljeničnu arteriju). Pušenje kod svih dodatno pogoduje brzom razvoju bolesti.

Bol pri hodu

Po opsegu suženja razlikujemo četiri stupnja bolesti: blago, umjereno i teško suženje (stenoza), te potpuno začepljenje arterije (okluzija). Blago i umjereno suženje kod pacijenata ne izazivaju tegobe, te najčešće ostaju nezapaženi. Međutim bolest s vremenom napreduje, suženje se povećava, te se počinju javljati tegobe. Karakteristična tegoba koju pacijent osjeća je bol u listu noge (nogu) koja se javlja pri hodu. Bol prisiljava bolesnika da stane. Kada pacijent stane bol popusti i postupno prestane, te pacijent može nastaviti hodati do ponovnog javljanja boli. Kod lakših oblika bolesti bol nastupa nakon više od 200 metara hoda po ravnom. Ako bol nastupi prije nego što pacijent prijeđe 200 metara po ravnome, radi se o uznapredovaloj bolesti i pacijent se treba javiti svom obiteljskom liječniku radi daljnje obrade.

Bolest perifernih (nožnih) arterija vrlo često je kombinirana s bolešću drugih arterija u organizmu - kao što su vratne (karotidne i vertebralne) ili srčane (koronarne) arterije. Stoga se pacijentima kod kojih postoji dokazana arterijska bolest tih sustava preporuča učiniti i dopler arterija nogu. I obrnuto, pacijenti s dokazanom bolešću perifernih arterija trebali bi pregledati vratne i srčane arterije, tj. trebali bi učiniti dopler karotidnih i vertebralnih arterija i učiniti kardiološku obradu. Starijima od 50 godina također se preporuča učiniti navedene pretrage, pa čak i ako nemaju posebnih tegoba, i to posebno oni koji imaju neki od ranije navedenih faktora rizika.

Dopler je osnovna metoda pregleda

Osnovna dijagnostička metoda za dijagnosticiranje bolesti perifernih arterija je doplerski pregled.
Dopler arterija nogu je ultrazvučna pretraga kojom dobivamo uvid u stanje krvnih žila i protok kroz njih. Sama pretraga se sastoji iz ultrazvučnog slikovnog prikaza struktura noge, uključujući i arterije, i od mjerenja smjera i brzine protoka kroz arterije pomoću tzv. Dopplerova efekta. Budući da i jedna i druga komponenta pregleda rade na principu ultrazvučnog snopa, riječ je o potpuno bezopasnoj pretrazi za zdravlje pacijenta. Uz to, pretraga je bezbolna, jer liječnik koristi jedino ultrazvučnu sondu prislonjenu na kožu ispitanika, koja je prethodno, radi boljeg prijenosa ultrazvučnog signala, namazana gelom.

Pretragom se nastoji utvrditi postoje li kod pacijenta znaci ateroskleroze na stijenkama prikazanih arterija. Može se ultrazvučno prikazati eventualno postojeći aterosklerotski plak (suženje), čija se veličina može i izmjeriti. Upotrebom Dopplerova efekta može se izmjeriti brzina i smjer strujanja krvi kroz različite dijelove prikazane arterije. Tako je moguće precizno izmjeriti stupanj eventualno postojeće stenoze arterije.

Hodanjem do poboljšanja

Dijagnosticira li se bolest blagog ili umjerenog stupnja, to je važno upozorenje za pacijenta da maksimalno smanji štetan utjecaj faktora rizika. Prvenstveno to znači prestanak pušenja, dobru regulaciju povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti i povišenih vrijednosti masnoća u krvi. Oboljelima se preporučaju vježbe hodanja, čime se postiže opterećenje mišića nogu, što uzrokuje otvaranje i širenje dotad neiskorištenih manjih arterija u nogama. U slučaju napredovanja arterijske bolesti takve će proširene arterije (kolaterale) služiti kao vrijedan alternativni put opskrbe krvlju.

Ako obojeni dopler utvrdi postojanje težeg stupnja periferne arterijske bolesti, pacijent će vrlo vjerojatno trebati specijalističko liječenje. Obično se upućuje vaskularnom kirurgu koji odlučuje o dodatnoj dijagnostici i mjerama koje treba poduzeti. Na raspolaganju su farmakološke metode liječenja (lijekovi), ali i invazivne metode vaskularne kirurgije (operacija) i interventne radiologije (postavljanje stenta).

Iz rubrike: Medicinski kutak

Suženje krvnih žila nogu » naslovna

Post i zdravlje

Ivan Host
13.02.2024.

Povremeni post i izbjegavanje pretjerivanja u hrani svakako je dobrodošlo u današnje vrijeme sve veće učestalosti prekomjerne tjelesne težine, brojnih metaboličkih poremećaja i civilizacijskih bolesti kao što su npr. šećerna bolest i povišen krvni tlak.