Medicinski kutak

Zdravo starjeti

Ivan Host
19.10.2023.

Pravilna prehrana, redovita fizička i mentalna aktivnost, dovoljno sna i preventivna zdravstvena skrb čine osnovu za očuvanje vitalnosti i dobrog osjećanja tijekom starijih godina.

Zdravo starjeti » naslovna

Starenje je proces koji svi prolazimo. No starost ne mora biti sinonim za bolest i znatnija ograničenja. Uz pravilne životne navike i brigu o svom zdravlju možemo aktivno utjecati na našu budućnost i na proces starenja. Zdravo starenje zahtijeva angažiranost i brigu o svom tijelu tijekom cijelog života. Pravilna prehrana, redovita fizička i mentalna aktivnost, dovoljno sna i preventivna zdravstvena skrb čine osnovu za očuvanje vitalnosti i dobrog osjećanja tijekom starijih godina.

Raznovrsna prehrana

Pravilna prehrana osnovni je stup zdravog starenja, zato se hranite raznoliko. Prehrana treba biti bogata voćem, povrćem i kvalitetnim bjelančevinama. Treba smanjiti unos visokokalorične hrane, šećera i masti. Raznovrsna prehrana opskrbljuje organizam sa svim potrebnim hranjivim tvarima. Dakle različite vrste hrane na jelovniku omogućuju nam da organizam opskrbimo širokim spektrom hranjivih tvari, vitamina i minerala.

Nikada nemojte jesti preko mjere. Pripazite na veličinu porcija kako biste održali zdravu tjelesnu težinu i spriječili unos nepotrebnih kalorija. Treba jesti hranu bogatu neprobavljivim biljnim vlaknima. Ovakva hrana je bitna za djelotvornost probavnog sustava. Biljnim vlaknima su najbogatije integralne žitarice. Zato treba paziti da su one prisutne u svakodnevnom jelovniku. Također treba piti dovoljno tekućine. Održavanje dobre hidracije osnovno je za očuvanje zdravlja. Pijte dovoljno vode tijekom dana – i kad niste žedni. Naime, s godinama slabi osjećaj žeđi pa zato starije osobe moraju redovito piti.

Redovita tjelovježba

Fizička aktivnost je značajan faktor u očuvanju zdravlja i preduvjet je za zdravo starenje, zato treba redovito vježbati. Vježbe snage, kao npr. dizanje utega, pomažu u očuvanju mišićne mase i time se održava funkcionalnost organizma. Jačanjem mišića leđa sprječavamo ili barem smanjujemo probleme s kralješnicom. Vježbe istezanja pomažu održavanju elastičnosti i održavaju gibljivost zglobova.

Šetnje, plivanje ili vožnja bicikla pozitivno djeluju na zdravlje srčanožilnog sustava. Kako se vježbanjem oslobađaju endorfini (prirodni hormoni sreće), doći će i do poboljšanja raspoloženja i smanjena djelovanja stresa na organizam. Redovitom fizičkom aktivnošću bolje ćemo održavati prihvatljivu tjelesnu težinu i spriječiti debljanje. Način i težina vježbanja ovisi o vašem zdravstvenom stanju. Prije nego započnete s redovitim vježbanjem, preporučam konzultirati se sa svojim liječnikom. On će vas uputiti koje su vježbe za vas dobre, a koje biste trebali izbjegavati.

 Emocionalna ravnoteža

Nije dovoljno brinuti se samo o fizičkom zdravlju – emocionalna dobrobit također igra ključnu ulogu u zdravom starenju. Ostanite socijalno aktivni. Održavanje kontakta s prijateljima i obitelji, kao i uključivanje u društvene aktivnosti, može poboljšati emocionalno zadovoljstvo. Važno je da smo okruženi pozitivnim ljudima i da imamo podršku ljudi koji su nam bliski. Ovo pomaže da se osjećamo bolje i da se lakše suočimo sa izazovima u životu.

Učenje novih vještina, npr. učenje novih jezika, sviranje instrumenta ili bavljenje umjetničkim aktivnostima, poboljšava kognitivne sposobnosti. Također i čitanje knjiga, časopisa i novina održava našu sposobnost koncentracije i poboljšava pamćenje.

Preventivni pregledi

Redovni preventivni pregledi su ključni za sprječavanje i rano otkrivanje bolesti. Zato se redovito javljajte na kontrole kod svog obiteljskog liječnika. Preventivnim pregledima zdravstveni se problemi mogu otkriti u ranoj fazi. Primjerice, redovite kontrole krvnog tlaka i laboratorijskih nalaza masnoća u krvi pomažu prevenciji bolesti srčano žilnog sustava.

Prihvatite promjene koje dolaze sa starenjem i fokusirajte se na pozitivne aspekte života. A primenjujući ove savjete, možete uživati u kvalitetnom životu i u starijoj dobi. 

Dobar san

Dovoljno spavanja potrebno je za oporavak organizma. Starije osobe vrlo često imaju problema zaspati. Zato je važno pridržavati se određenih pravila: treba održavati redovni ritam spavanja tako da se svaki dan budimo i idemo spavati u približno isto vrijeme. Važno je stvoriti si ugodno okruženje za spavanje. Zamračena, tiha i ugodno temperirana soba pogoduje dobrom snu. Prije spavanja treba izbjegavati različita stimulirajuća sredstva kao što su kava i alkoholna pića. U večernjim satima ograničite upotrebu televizije, računala i drugih uređaja. Neposredno prije spavanja treba izbjegavati intenzivno vježbanje.

Iz rubrike: Medicinski kutak

Zdravo starjeti » naslovna

Post i zdravlje

Ivan Host
13.02.2024.

Povremeni post i izbjegavanje pretjerivanja u hrani svakako je dobrodošlo u današnje vrijeme sve veće učestalosti prekomjerne tjelesne težine, brojnih metaboličkih poremećaja i civilizacijskih bolesti kao što su npr. šećerna bolest i povišen krvni tlak.