Komentar

Što bi učinio Isus Krist?

Danijel Delonga
15.11.2022.

Nadbiskup Mate Uzinić istaknuo je kako svoje poslanje riječkog nadbiskupa i metropolita želi vršiti u duhu Koncila i sinodalnosti.

Nije slučajno dan 60. obljetnice početka Drugog vatikanskog sabora i spomendan pape koji započeo Sabor, sv. Ivana XXIII., nadbiskup Mate Uzinić odabrao kao dan kada će biti objavljeno da preuzima službu riječkog nadbiskupa i metropolite. Već tada, 11. listopada, istaknuo je kako u tom danu pronalazi snažan poticaj da svoje poslanje riječkog nadbiskupa i metropolita nastavi vršiti u koncilskom duhu, duhu sinodalnosti i zajedništva. Ponovio je to i na svečanoj liturgiji kada je simbolično dobio pastirski štap iz ruku njegova prethodnika nadbiskupa Ivana Devčića. Rekao je da želi nastaviti izgrađivati riječku Crkvu na dobrim temeljima koje su postavili oni prije nas, „ali i dajući tome svoj doprinos, u duhu Drugog vatikanskog koncila i onih poticaja koje nam daje papa Franjo kad nas poziva na misionarsku preobrazbu Crkve i evanđeosku radost nas kršćana.“

Tako je već u prvim obraćanjima novi riječki nadbiskup jasno očitovao gdje pronalazi poticaje za djelovanje suvremene Crkve, uvijek tražeći nadahnuće na najvažnijem izvoru: Isusu Kristu. Što to konkretno znači, kako u tom duhu djelovati i što učiniti u svakoj pojedinoj situaciji, riječki je nadbiskup dosljedno pokazao u protekle dvije godine dok je bio koadjutor, ali i još mnogo ranije kada je bio na čelu Dubrovačke biskupije.

Premda su njegovi stavovi jasno utemeljeni u Dokumentima Crkve i riječima aktualnog Pape, neke njegove izjave i djela nisu naišle na jednoglasno odobravanje. Pomoć migrantima iz Azije, poštivanje istospolnih zajednica, poziv na bezuvjetno praštanje, suzdržljivost od kritika i optuživanja… teme su koje lako padaju na ispitu ljudskih slabosti. „Nemojmo ukazivati na grešnost drugih, nego se trudimo oko vlastite svetosti“, rekao je uoči Svih svetih na molitvenom bdijenju mladih, Holywin, koje se često stavlja u kontekst suprotstavljenosti s nekršćanskom zabavom Halloween.

Osporavatelji njegovih izjava misle da bi Crkva trebala govoriti nešto drugo. Oni žele Crkvu koja jasno kaže što se smije, a što ne smije, osuđuje grijeh i zna tko su protivnici Crkve i njezina nauka. 

Vjerojatno jedan dio vjernika još uvijek nije spreman za suvremenu Crkvu kakvu želi papa Franjo, Crkvu koja je svjesna svijeta u kojemu živi, situacija u kojima se ljudi nalaze i problema koji ih muče. To je Crkva koja zna što je grijeh, a što grijeh nije, ali ne osuđuje nego pomaže. To je Crkva koja se u svakom trenutku pita: Što bi Isus Krist sada učinio?

„Isus nije došao samo vjernicima, nego svim ljudima“, poručio je nedavno nadbiskup Mate proslavljajući svoj imendan u župi sv. Mateja na Viškovu.

Iz rubrike: Komentar

Što bi učinio Isus Krist? » naslovna

Tomaš Halik: Biti „činitelji nemogućeg“ (4. dio)

Bruna Velčić
16.04.2024.

Donosimo posljednje od četiri promišljanja o Uskrsu češkog svećenika i teologa Tomaša Halika, iz knjige “Noć ispovjednika: kršćanska vjera u doba neizvjesnosti”. 

Tekst je preuzet s https://www.abc.net.au/ Prevela: Bruna Velčić.