Autor

Marko Medved

Marko Medved
Tekstova: 15
Marko Medved » naslovna

Solidarnost i zajedništvo neodvojivi su od molitve i kontemplacije

17.06.2024.
Razgovor

O. Stanko Perica SJ predvodit će mise trodnevnice u katedrali uoči proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije. "Velikim se izazovom pokazuje raditi nešto za druge, a ne samo za dobrobit svoje duše. Prava pastoralna formacija mora stvarati kristolike ljude, one koji uviđaju da se stvari mogu mijenjati nabolje i da su odgovorni za njihovo mijenjanje."

Marko Medved » naslovna

Evanđelje treba prevesti na novi jezik za moderno vrijeme

23.05.2024.
Razgovor

Paradoksalno, više smo se bavili inkulturacijom evanđelja drugdje nego kod kuće. Na modernost se, sve do Drugoga vatikanskog sabora, gledalo kao na antagonista i neprijatelja, a ne kao na jednu novu kulturu za koju se evanđelje mora prevesti na novi jezik. Napredak je postignut, ali problem ostaje otvoren.

Marko Medved » naslovna

Svaki je dan Vazmenog trodnevlja - Uskrs

28.03.2024.
Komentar

U prošlom smo, uskrsnom broju mjesečnika Zvona objavili intervju s profesorom Andreom Grillom s Papinskog fakulteta sv. Anselma u Rimu. Nakon Uskrsa nastavimo promišljati o Uskrsu uz tekst koji je Grillo objavio 2016. na blogu 'Come se non', na početku Velikog tjedna.

Marko Medved » naslovna

Pastoralna narav Koncila preobrazila je Crkvu

25.03.2024.
Sinodalni hod
Razgovor

Ne postoje „suvremeni trendovi“ nego preobrazba svijeta, koja je započela u 19. stoljeću, a koju je Crkva stvarno počela prihvaćati nakon Drugog vatikanskog koncila.

Marko Medved » naslovna

Hrvatski tradicionalizam je uvijek bio biti s papom

22.02.2024.
Sinodalni hod
Razgovor

"Izvor je nesporazuma i podjela odbacivanje Drugog vatikanskog koncila", objašnjava Anton Šuljić. U Zvonima govori o podjelama u Crkvi danas, papi Franji, novinarstvu, izdavaštvu i umjetnosti te budućnosti Crkve u Europi.

Marko Medved » naslovna

Od Uhača možemo učiti u mnogočemu

13.02.2024.
Komentar

Mons. Josip Uhač nije objavio memoare. To ne čudi jer se posve uklapa u njegovu skromnu i tihu osobu koja je cijeli svoj život ugradila u rad za Svetu Stolicu, po cijenu da glas o njegovu djelovanju do danas u Hrvatskoj nije dovoljno poznat.

Marko Medved » naslovna

Što Tomislav Janko Šagi-Bunić poručuje Crkvi danas?

18.12.2023.
Kolumna

U vremenu u kojem jačaju glasovi sumnjičenja i nepovjerenja prema sinodalnosti, što se nastoji opravdati strahom od razvodnjavanja crkvenoga nauka, stavovi Šagi-Bunića mogu biti poučni. Naime, on je jasno razlikovao kršćanski polog vjere od načina na koji se on izriče u određenom povijesnom trenutku.

Marko Medved » naslovna

Crkva nije dovršena stvarnost

16.10.2023.
Sinodalni hod
Razgovor

Sinodalnost kao načelo bilo je sve više zapostavljano tijekom različitih povijesnih i društvenih okolnosti te ekleziološkog razvoja koji je Crkvu sve više promatrao u apologetičko-juridičkom ključu čitanja osobito tijekom drugoga tisućljeća. Taj „zaborav“ od tisuću godina iznova se otkriva s Koncilom, uspostavom Biskupske sinode te, naročito, s pontifikatom pape Franje.

Marko Medved » naslovna

Sto godina od uspostave novih gradskih župa u Rijeci (1923. – 2023.)

31.07.2023.
Komentar

Grad je dočekao dvadeseto stoljeće sa samo jednom župom, Uznesenja Marijina (Assunta, Duomo, Vela crikva, Kosi toranj), u okviru Senjsko-modruške biskupije, s nešto manje od 50 000 stanovnika i bez sakralnoga prostora u novim riječkim kvartovima nastalim koncem 19. i početkom 20. stoljeća jer su se crkve nalazile isključivo unutar gradske jezgre.

Marko Medved » naslovna

Budimo blizu svima koji pate, a osobito žrtvama zlostavljanja

13.06.2023.
Razgovor

Riječki nadbiskup Mate Uzinić 22. svibnja učinio je ono još nitko u Hrvatskoj nije. Upoznao je javnost sa završenim kanonskim istragama svećenika od kojih su neke uključivale i optužbe za pedofiliju. Za Zvona objašnjava zbog čega se na to odlučio, zašto je objavio njihove inicijale te je li tim potezom naštetio Crkvi.

Marko Medved » naslovna

Sinodalnost je trenutak odluke, a ne nešto što će se dogoditi samo po sebi

13.06.2023.
Sinodalni hod
Razgovor

Massimo Faggioli (rođen 1970.) talijanski je teolog, crkveni povjesničar i profesor na Katedri za teologiju i religijske studije Ssveučilišta Villanova u Philadelphiji (SAD). Autor je brojnih znanstvenih radova, a redovito objavljuje i u La Croix International i Commonweal, posebice na temu Drugog vatikanskog koncila, aktualnog života Crkve i njezina odnosa s društvom. Razgovor je vođen na talijanskom jeziku. Preveo Marko Medved.

Marko Medved » naslovna

Samo sinodalna Crkva danas je u stanju naviještati Evanđelje

13.06.2023.
Sinodalni hod

Odjeci kontinentalnog sinodalnog zasjedanja u Pragu

U načinu rada kakav se provodio na sinodi u Pragu vidim poticaj za budući rad crkvenih tijela u kojima se s jedne strane omogućuje pluralna rasprava o aktualnim pitanjima bez čega nema kvalitetnih zaključaka i s druge očuvanje posebne uloge hijerarhije u Crkvi.

Marko Medved » naslovna

O svetom Vidu i njegovoj katedrali u Rijeci

12.06.2023.
Komentar

Službeno ime našega grada u srednjem vijeku bilo je Rijeka sv. Vida. To je bio i titular srednjovjekovne crkvice koja je na današnjem Trgu Grivica postojala do prve polovice 17. stoljeća i na svom trijemu stoljećima čuvala riječko Čudotvorno raspelo.

Željko Međimorec

Moja teološka inicijacija bila su predavanja o. Marijana Jurčevića

02.03.2023.
Razgovor

Povodom izdanja knjige “Homo libris. Kralj hrbata” u čast Željku Međimorcu, pokretaču i vlasniku antikvarijata i izdavačke kuće “Ex libris” u Rijeci, koja među svoja izdanja ubraja i niz vrijednih teoloških djela, odlučili smo porazgovarati s njime o knjigama, o Rijeci, o vjeri i o njemu dragim prijateljima: Branku Fučiću i o. Marijanu Jurčeviću.

Marko Medved » naslovna

Marija Kozulić u Rijeci na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće

11.10.2022.
Iz povijesne riznice

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 1852. na Pećinama, a preminula je 1922. u Rijeci. Podaci o njezinu životu i radu dobro su poznati. Pokušajmo ovdje u širem crkvenom i vjerskom kontekstu promisliti o značaju njezina djelovanja.