Autor

Tomislav Zečević

Tomislav Zečević
Tekstova: 8
Tomislav Zečević » naslovna

O vjeri u uskrsnuće mrtvih u Starom i Novom zavjetu

15.04.2024.
Biblija

Prvi izričit spomen uskrsnuća nalazimo u grčkom prijevodu Knjige proroka Daniela u kontekstu posljednjega suda: „Tada će se probuditi mnogi koji snivaju u prahu zemljinu; jedni za život vječni, drugi za sramotu, za vječnu gadost“ (Dn 12,2).

Tomislav Zečević » naslovna

Komentar Evanđelja za Uskrs: Iv 20,1-9

30.03.2024.
Nedjeljna Evanđelja

Evanđelist Ivan piše svoje evanđelje pretkraj prvog stoljeća, kada je već srušen Jeruzalemski hram u kojem su se prvi Isusovi učenici sastajali i kada su se Kristovi sljedbenici, u Antiohiji već tada prozvani kršćanima, jasnije razlikovali od Židova. Dakle, Ivan, iako pobožni Židov, imao je čvrstu svijest da je Bog Otac u Kristu započeo jedno novo vrijeme.

Tomislav Zečević » naslovna

Kako postići trajni mir? Pavlov odgovor u Poslanici Efežanima

13.02.2024.
Biblija

Pavlovski koncept pomirenja u svjetlu novog stvaranja pridonosi dubljem razumijevanju otajstva Kristove pomiriteljske žrtve, kojom je čovječanstvo otkupljeno i spašeno i po kojoj je sve stvorenje ponovno približeno onoj izvornoj dobroti na koju je stvoreno.

Tomislav Zečević » naslovna

POVIJEST I POVIJESNOST ISUSA KRISTA, II. dio

17.11.2023.
Biblija

Evanđelja nastaju kako bi se sačuvala povijesnost osobe Isusa Krista, povijesnost Božjeg djelovanja te povijesnost i istinitost naše vjere u Gospodina Isusa Krista, Raspetoga i Uskrsloga, našeg Spasitelja i Otkupitelja.

Tomislav Zečević » naslovna

POVIJEST I POVIJESNOST ISUSA KRISTA

19.10.2023.
Biblija

Pod utjecajem racionalizma u protestantskoj liberalnoj teologiji 19. stoljeća javlja se problem povijesnog Isusa, tj. problematizira se odnos između povijesnog Isusa iz Nazareta i Krista vjere Prve Crkve.

Tomislav Zečević » naslovna

Svetost u životu Crkve kao dio njezine biti i poziva (2. dio)

31.07.2023.
Biblija

Svetost Crkve nije dovršena stvarnost, već je ona još uvijek u procesu nastajanja i rasta, ona još uvijek treba biti u potpunosti dosegnuta i življena. Osim toga, svetost nije nešto što Crkva drži u svom posjedu niti nešto što može biti ostvareno u cijelosti za vrijeme njena zemaljskog postojanja.

Tomislav Zečević » naslovna

Svetost u životu Crkve kao dio njezine biti i njezina poziva (1. dio)

13.06.2023.
Biblija

Slika hrama izrazito uspješno obuhvaća složenu narav Crkve kao svetog Božjeg prebivališta i svetišta u kojem se ljudsko i božansko združuje te pronalazi svoje međusobno jedinstvo.

Tomislav Zečević » naslovna

Uskrsnuće tijela za nastavak identiteta svake osobe

29.03.2023.
Biblija

Sv. Pavao nas uči da mrtvi uskršavaju u “tijelu” i to je tijelo “duhovno”. Dakle, uskrsli život je tjelesni život u zajedništvu s Bogom i s bližnjima.