Studeni 2023.

Preuzmi PDF
9 / 566 LXI
09.11.2023.
Studeni 2023. » naslovna

Novi broj Zvona, mjesečnika za kršćansku kulturu, posvećen je komentarima i razmišljanjima o netom završenoj Biskupskoj sinodi. Dopisnica HRT-a i našeg mjesečnika, Anđela Jeličić Krajcar, intenzivno je proteklog mjeseca pratila događanja u Vatikanu. Za Zvona prenosi izjave nekih sudionika i opisuje atmosferu koja je vladala tijekom i nakon Sinode. Branko Jurić, vicerektor Njemačkoga zavoda u Vatikanu, za Zvona piše osvrt o Sinodi pod naslovom „Resinodalizacija Crkve“.

Zvona donose i razgovor sa zlatomisnikom Riječke nadbiskupije mons. Nikolom Uravićem, svećenikom koji u svojih 50 služenja ima bogato pastoralno iskustvo, od seoskog župnika do brojnih službi u ustanovama nadbiskupije i metropolije.

Nastavljamo i s temom kako pomoći osobama s invaliditetom. O osobnom iskustvu govori Budislav Vukas, profesor na Pravnom fakultetu i nadbiskupijski povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom.

Zvona donose i susret s učenicima Salezijanske klasične gimnazije koji su u protekloj godini ostvarili iznimne rezultate i uspjehe na svjetskim, državnim i olimpijskim sportskim natjecanjima.

Tu su i redovite rubrike u kojima možete pročitati crtice iz povijesti, kronike iz Gorskog kotara, tumačenja Biblije, medicinske savjete i komentare aktualnih događanja.

Uz to, u tiskanom izdanju možete pronaći i pregled najvažnijih događanja u Riječkoj nadbiskupiji i Gospićko-senjskoj biskupiji. O svemu tome možete čitati na Zvonima koja ćete pronaći u svojoj crkvi, ili možete pogledati na web stranici www.zvona-ri.org.

Studeni 2023. » naslovna

Strahote svijeta

Danijel Delonga
17.11.2023.
Zvona zvone

Strahote svijeta kojih su se bojali skeptici naspram sinode, nisu se uvukle u nauk Crkve. Papa Franjo, pak, strahote svijeta unutar Crkve vidi u ljudskim slabostima kojima su vođeni oni koji bi trebali voditi Narod Božji.

Studeni 2023. » naslovna

O kiši – filozofski ogled

Saša Horvat
17.11.2023.
Kolumna

Kiša je jednostavna pojava, ali bremenita smislom – osim ako nismo odveć zauzeti držanjem kišobrana... Kiša otkriva svoju snagu u zajednici. Čini se kako puno snage i volje pojedincu treba za velika djela. Kiša, pak, pada tiho i neumorno. Jedna kap ne čini mnogo, ali puno kapi podiže rijeke, pokreće klizišta i ruši sve pred sobom.

Studeni 2023. » naslovna

POVIJEST I POVIJESNOST ISUSA KRISTA, II. dio

Tomislav Zečević
17.11.2023.
Biblija

Evanđelja nastaju kako bi se sačuvala povijesnost osobe Isusa Krista, povijesnost Božjeg djelovanja te povijesnost i istinitost naše vjere u Gospodina Isusa Krista, Raspetoga i Uskrsloga, našeg Spasitelja i Otkupitelja.

Studeni 2023. » naslovna

SPOMENAR GRADA U PERIVOJU USPOMENA

Goran Moravček
17.11.2023.
Iz povijesne riznice

Memento mori uz Dan mrtvih: U duhu knjige “Kako čitati grad” autorice Radmile Matejčić koja počiva u blizini središnjeg ulaza na groblje, neposredno uz grob fizičara Petera Salchera, još jednog slavnog pridošlice u Rijeku, mogli bismo sakupiti priloge za neko buduće djelo pod naslovom “Kako čitati grad mrtvih“. Na njegovim stranicama mjesta bi bilo za istaknute i zanimljive ljude koji su obilježili svoje doba.

Studeni 2023. » naslovna

Sprječavanje kardiovaskularnih bolesti

Ivan Host
15.11.2023.
Medicinski kutak

Kardiovaskularne bolesti tj. bolesti srca i krvnih žila predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih problema suvremenog čovjeka. Ipak promjenom životnih navika može se pojavnost ovih bolesti znatno smanjiti.

Studeni 2023. » naslovna

Kako je nestala brodmoravička narodna nošnja

Karmen Delač-Petković
15.11.2023.
Crtice iz Gorskog kotara

Možemo li pomoću današnjeg znanja i tehnologije „vratiti“ izgubljenu goransku narodnu nošnju?

Studeni 2023. » naslovna

Sinodalnost kao prostor za slobodnu polemiku

15.11.2023.
Sinodalni hod

Treba se s odobravanjem prisjetiti uobičajene izreke, izražene na različite načine i pripisane različitim autorima: u bitnome – jedinstvo; u dvojbenim stvarima – sloboda; a u svemu ljubav.“

Studeni 2023. » naslovna

Sportom potičete dobro u sebi i drugima

10.11.2023.
Reportaža

Pripremila: Petra Jurić

Jedanaest učenika Salezijanske klasične gimnazije koji su u protekloj godini ostvarili iznimne rezultate i uspjehe na svjetskim, državnim i olimpijskim sportskim natjecanjima susreli su se 13. listopada s nadbiskupom Matom Uzinićem u ordinarijatu Riječke nadbiskupije.

Studeni 2023. » naslovna

Evanđelje od nas traži stalno stvaranje boljeg svijeta

Danijel Delonga
10.11.2023.
Razgovor

"I II. vatikanski sabor i sadašnji poziv pape Franje na govor o sinodalnosti u Crkvi traženje je pravog odgovara na probleme koji se javljaju i u Crkvi i u svijetu. Kako na njih odgovoriti? To nije stvar samo jednog čovjeka nego svih koji sada živimo u Crkvi", kaže zlatomisnik Nikola Uravić.

Studeni 2023. » naslovna

Resinodalizacija Crkve

09.11.2023.
Sinodalni hod
Komentar

Doktor moralne teologije i vicerektor Njemačkoga zavoda u Vatikanu (Collegio Teutonico), Branko Jurić, za Zvona piše o Sinodi o sinodalnosti.

Kamo ova sinoda vodi Crkvu? Da smo znali unaprijed ne bi bilo smisla imati je. Dopustimo da nas Duh iznenaditi.

Studeni 2023. » naslovna

Slušati do boli

Anđela Jeličić Krajcar
09.11.2023.
Sinodalni hod
Dopisništvo Vatikan

Dopisnica HRT-a i našeg mjesečnika, Anđela Jeličić Krajcar, intenzivno je proteklog mjeseca pratila događanja u Vatikanu. Za Zvona nam prenosi izjave nekih sudionika i opisuje atmosferu koja je vladala tijekom i nakon Sinode. 

"Novi način komunikacije iz sinodske dvorane morat će doći i do naših župa i biskupija, kako bi mentalitet cijele Crkve postao doista sinodalan“.

Studeni 2023. » naslovna

Predrasude su prisutne i osjećamo ih različito

Danijel Delonga
08.11.2023.
Razgovor

Budislav Vukas profesor je na Pravnom fakultetu i, uz Klaru Labinac, nadbiskupijski povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom. S obzirom na to da se i sam cijeli život nosi s hendikepom slabog vida, o inkluziji osoba s invaliditetom može govoriti i iz vlastita iskustva. Ono svakako može poslužiti kao temelj za daljnji rad Povjerenstva i podizanje ukupne svijesti o poteškoćama i načinima inkluzije takvih soba.

Studeni 2023. » naslovna

Plakat bez križa?

07.11.2023.
Komentar

Plakat pripremljen za najavu listopadske Teološko-kulturne tribine potaknuo je raspravu o prezentaciji sakralnoga na plakatima i pozivnicama Riječke nadbiskupije te je li na njima nužno prikazati križ. Plakat je najavljivao tribinu profesora Ivana Stošića pod naslovom „Naša crkvenost“ i šarenilom boja i mnoštvom oblika trebao je prikazati mnogostruke načine življenja vjere unutar Crkve.