Svibanj 2024.

Preuzmi PDF
4 / 571 LXII
13.05.2024.
Svibanj 2024. » naslovna

„Evanđelje treba prevesti na novi jezik za moderno vrijeme“ rekao je za mjesečnik Zvona  teolog i profesor rodom iz Rijeke, Severino Dianich, kojega je Papa pozvao da bude jedan od sudionika „Sinode o sinodalnosti“. Za Zvona govori o ulozi teologije i teologa u suvremenom društvu, a prisjeća se i svojeg djetinjstva u Rijeci zahvaćenoj ratnim previranjima.

Svibanjski broj Zvona predstavlja i mladomisnike Riječke nadbiskupije. Apolinar Barbiš, Silvije Jakšetić, Zdenko Lendl, Alen Markić, Kristijan Pandl i Dalibor Peričić novi su prezbiteri Riječke nadbiskupije. Uz poruke koje im uputio zareditelj, nadbiskup Mate Uzinić, donosimo i njihova razmišljanja i biografije.

Krešimir Cerovac za Zvona je analizirao deklaraciju Dignitas infinita, a dopisnica iz Vatikana i dobitnica nagrade Društva katoličkih novinara Anđela Jeličić piše o Vatikanskom umjetničkom konceptu na Venecijanskom bijenalu.

S radošću najavljujemo i novu Ekumensku i interreligijsku rubriku u kojoj ćete moći čitati o različitim temama vezanima uz život drugih vjerskih zajednica u Rijeci i šire. U ovome broju glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hidajet Hasanović piše o značaju posta u islamu.

Tu su i stalne rubrike koje donose crtice iz povijesti, kronike iz Gorskog kotara, tumačenje Biblije medicinske savjete i upute o crkvenoj glazbi, a u tiskanom izdanju neizostavan je i pregled događanja iz života Crkve na području Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. Tako i Zvona možete pronaći u svim crkvama u ove dvije biskupije, a čitati ih možete i na web stranici: zvona-ri.org.

Svibanj 2024. » naslovna

Evanđelje treba prevesti na novi jezik za moderno vrijeme

Marko Medved
23.05.2024.
Razgovor

Paradoksalno, više smo se bavili inkulturacijom evanđelja drugdje nego kod kuće. Na modernost se, sve do Drugoga vatikanskog sabora, gledalo kao na antagonista i neprijatelja, a ne kao na jednu novu kulturu za koju se evanđelje mora prevesti na novi jezik. Napredak je postignut, ali problem ostaje otvoren.

Svibanj 2024. » naslovna

Mladomisnici Riječke nadbiskupije

Danijel Delonga
20.05.2024.
Reportaža

Apolinar Barbiš, Silvije Jakšetić, Zdenko Lendl, Alen Markić, Kristijan Pandl i Dalibor Peričić novi su prezbiteri Riječke nadbiskupije. Donosimo njihove biografije i razmišljanja o svećeničkom pozivu.

Svibanj 2024. » naslovna

Debljina kao zdravstveni problem

Ivan Host
20.05.2024.
Medicinski kutak

Glavni razlozi koji dovode do debljine jesu tjelesna neaktivnost uzrokovana sjedilačkim načinom života, loše prehrambene navike te pušenje i alkohol. Debljina nije samo estetski problem nego zahvaća gotovo sve aspekte života.

Svibanj 2024. » naslovna

Bakin vrt

Karmen Delač-Petković
20.05.2024.
Crtice iz Gorskog kotara

Jeste li možda imali baku koja je živjela na selu i imala svoj vrt? Ako jeste, tu ljepotu nikada nećete zaboraviti...

Svibanj 2024. » naslovna

Hamovo prokletstvo

Bruna Velčić
20.05.2024.
Biblija

Hamovo prokletstvo pokazuje kako biblijski tekst, za nas svet i od Boga nadahnut tekst, nije imun na iskrivljena tumačenja.

Svibanj 2024. » naslovna

Duhovska posljednica

Andrejka Srdoč Geraci
20.05.2024.
Crkvena glazba

Nastanak sequantia ili posljednica nalazimo u radosnom pokliku Alelu-ja, odnosno nastao je na melizmi zadnjeg sloga – ja koje aludira na Božje ime, hebrejski Jahve, koje je neizrecivo. (Foto: Vatican News)

Svibanj 2024. » naslovna

Dujam prvi Frankopan

Goran Moravček
20.05.2024.
Iz povijesne riznice

Kao prvi krčki knez spominje se Dujam I., koji je oko 1118. godine došao na otok Krk za vladavine 35. mletačkog dužda Domenica Michaela (1116. – 1130.). O knezu Dujmu, koji je vladao otokom do 1156. godine, malo znamo.

Svibanj 2024. » naslovna

Značaj posta u islamu

20.05.2024.
Vjerske zajednice

S radošću najavljujemo novu Ekumensku i interreligijsku rubriku u kojoj ćete moći čitati o različitim temama vezanima uz život drugih vjerskih zajednica u Rijeci i šire. Proslavom Ramazanskog bajrama, 10. travnja, za islamske vjernike završio je sveti mjesec ramazan, mjesec posta, duhovnog promišljanja i molitve. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hidajet Hasanović piše o značaju posta u islamu.

Svibanj 2024. » naslovna

Kritika

Danijel Delonga
20.05.2024.
Zvona zvone

Nedavno je riječki nadbiskup Mate Uzinić, dosljedno provodeći načela sinodalne Crkve, svećenicima Riječke nadbiskupije ponudio mogućnost da anonimno iznesu svoje mišljenje o njemu i pojedinačno o svim uredima i aktivnostima nadbiskupije. Više od polovice svećenika, njih 35, odazvalo se tom pozivu. Bilo je tu i pohvala, ali i iskrenih, pa i oštrih, kritika.

Svibanj 2024. » naslovna

Deklaracija Dignitas infinita: Ljudsko dostojanstvo je ugroženo, a katolici su pozvani na djelovanje

20.05.2024.
Komentar

Dokument opravdava svoj naslov Beskonačno dostojanstvo, jasno ističući da sva ljudska bića posjeduju beskonačno ontološko (!) dostojanstvo. To proizlazi iz samog bića čovjeka, a ne iz vrijednosti njegovih djela. (Foto: Vatican News)

Svibanj 2024. » naslovna

Papa Franjo na Venecijanskom umjetničkom bijenalu

Anđela Jeličić Krajcar
20.05.2024.
Dopisništvo Vatikan

Vatikanski paviljon na ovogodišnjem Venecijanskom umjetničkom bijenalu (Biennale di Venezia) u umjetničkim krugovima hvale kao jedan od značajnijih i originalnijih doprinosa. Takav odjek nije slučajnost – zahvaljujući pažljivu odabiru uključenih umjetnika, i jasnoći koncepta, duboko pročišćenom u svjetlu evanđelja i poruke: „u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Matej 25,36).