Travanj 2024.

Preuzmi PDF
3 / 570 LXII
08.04.2024.
Travanj 2024. » naslovna

Novi broj Zvona, otisnut nakon Uskrsa, donosi pregled poruka upućenih u danima proslave najvećeg kršćanskog blagdana. Ove je godine Uskrs u Rijeci bio u znaku osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Nadbiskup Uzinić odlučio je obred pranja nogu na Veliki četvrtak posvetiti njima te tako poslao snažnu poruku ne samo vjernicima nego i društvu. Dopisnica iz Vatikana Anđela Jeličić u novim Zvonima analizira poruke pape Franje, koje je uputio u Velikom tjednu. Nešto ranije, na proslavi Papina dana u riječkoj katedrali, istaknute su najvažnije poruke, dokumenti, propovijedi i govori iz njegova pontifikata, o čemu također možete čitati u ovome broju.

Zvona nastavljaju sa sinodalnim temama. O Crkvi kao narodu Božjem u kojem i muškarci i žene imaju jednako dostojanstvo govori Lucia Vantini, profesorica filozofije religije i fundamentalne teologije u Veroni.

U Zvonima možete pročitati tko su dobitnici ovogodišnjih Zahvalnica Caritasa te druge zanimljivosti u stalnim rubrikama i pregledu događaja. Novi broj mjesečnika Zvona potražite u crkvama Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije kao i Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci.

Tekstove objavljene u tiskanom izdanju u narednim ćete danima moći pronaći i na našoj web stranici. 

Travanj 2024. » naslovna

Graditelj bolida Franjo Kuretić

Karmen Delač-Petković
23.04.2024.
Crtice iz Gorskog kotara

Kako je goranski dječak Franjo Kuretić postao Frank Kurtis, jedan od najboljih svjetskih konstruktora trkaćih automobila…

Travanj 2024. » naslovna

Mistagogijska kateheza u uskrsnom vremenu

Goran Žan Lebović Casalonga
23.04.2024.
Sakramenti

Mistagogijska kateheza tijekom vremena Uskrsa i liturgije u Katoličkoj Crkvi latinskog obreda predstavljaju duboko duhovno iskustvo koje obnavlja i produbljuje vjeru vjernika. Ova važna praksa ima za cilj pomoći vjernicima, osobito onima krštenima u uskrsnoj noći, da dublje razumiju i prožive tajne vjere koje su proslavljene tijekom Velikog tjedna i uskrsnog vremena.

Travanj 2024. » naslovna

Crkvu čine žene i muškarci, Božji narod

Bruna Velčić
19.04.2024.
Sinodalni hod
Razgovor

Ideja o marijansko-petrovskom načelu, po mom mišljenju, pripada onim stvarima koje nisu korisne za današnju Crkvu, a još manje za onu sutrašnju.

Travanj 2024. » naslovna

Sv. Juraj na Trsatu

Goran Moravček
18.04.2024.
Iz povijesne riznice

Trsatska župa mogla je biti utemeljena u doba kralja Bele IV., koji je darovnicama iz 1242. i 1251. godine knezovima Krčkim osigurao nasljedno pravo u drevnom Vinodolu. Drugi trsatski plovan koji se spominje koncem 13. stoljeća, Aleksandar Jurjević, sudionik je predaje o prijenosu Svete kuće na Trsat 1291. godine. Od tih dalekih vremena sve do 1938. godine područje s lijeve strane utoka Rječine imat će samo jednu župu. Podjelom Župe sv. Jurja 1938. godine utemeljena je najprije Župa sv. Ćirila i Metoda na Sušaku. Župa na Donjoj Vežici postoji od 1942., na Pećinama od 1963., a na Gornjoj Vežici od 1971.

Travanj 2024. » naslovna

Exsultet – Vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći

Andrejka Srdoč Geraci
17.04.2024.
Crkvena glazba

Exsultet je bez sumnje najsvečaniji sakramental, koji donosi obilje duhovnih i vremenitih milosti. To je sakramentalna priprava i raspoloženje za sretnu proslavu Uskrsa, koja u vazmenoj euharistiji ima svoj vrhunac.

Travanj 2024. » naslovna

Fra Ante Tomičić – časni sluga Božji

16.04.2024.
Reportaža

Od sada je službeno fra Ante (Josip) Tomičić časni sluga Božji i kao takvoga smijemo ga štovati i utjecati se Gospodinu po njegovu zagovoru. U Zvonima donosimo biografiju fra Ante koju je  na početku kauze pripremio vicepostulator i tadašnji gvardijan riječkog kapucinskog samostana fra Stanko Dodig.

Travanj 2024. » naslovna

Uklonimo predrasude prema osobama s invaliditetom

Danijel Delonga
16.04.2024.
Sinodalni hod
Foto vijest

Nadbiskup je odabirom „apostola“ na Veliki Četvrtak poslao jasnu poruku o nužnosti promjene mentaliteta i razbijanja predrasuda prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Travanj 2024. » naslovna

O vjeri u uskrsnuće mrtvih u Starom i Novom zavjetu

Tomislav Zečević
15.04.2024.
Biblija

Prvi izričit spomen uskrsnuća nalazimo u grčkom prijevodu Knjige proroka Daniela u kontekstu posljednjega suda: „Tada će se probuditi mnogi koji snivaju u prahu zemljinu; jedni za život vječni, drugi za sramotu, za vječnu gadost“ (Dn 12,2).

Travanj 2024. » naslovna

Laici su „div koji spava“

Bruna Velčić
13.04.2024.
Sinodalni hod

U 8. poglavlju sažetog izvješća zasjedanja Sinode o sinodalnosti, pod naslovom „Crkva je poslanje“ progovara se i o poslanju vjernika laika. Od samih početaka sinodalni proces nastoji probuditi „diva koji spava“, odnosno osnažiti katolički laikat te ojačati svijest Božjega naroda o tome kako su svi članovi Crkve pozvani biti subjektima njezina poslanja.

Travanj 2024. » naslovna

Uskrsne poruke Pape Franje: Bez praštanja nema mira

Anđela Jeličić Krajcar
12.04.2024.
Dopisništvo Vatikan

U uskrsnoj noći poslana je poruka nade i svjetla. Jer Bog - je Bog nemogućeg, i odmaknut će kamen s grobova svih naših slabosti i promašaja, te nam pokazati put života.

Travanj 2024. » naslovna

Pranje nogu

Danijel Delonga
12.04.2024.
Zvona zvone

Koju je poruku Krist želio poslati? Je li se time ponizio samo pred svojim učenicima ili se, kao u činu utjelovljenja, ponizio pred cijelim svijetom?