Lipanj 2024.

Preuzmi PDF
5 / 572 LXII
11.06.2024.
Lipanj 2024. » naslovna

Lipanjski broj Zvona najavljuje proslavu zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, sv. Vida. Uz program proslave Zvona donose i pismo riječkog nadbiskupa Mate Uzinića uoči pastoralne „Godine molitve i jubileja“. Pastoralna godina koja započinje u rujnu bit će posvećena molitvi i pripremi za proslavu jubileja mjesne Crkve, 100 godina da je Rijeka, 1925. odlukom pape Pija XI., postala biskupijskim središtem. Uz riječki jubilej, 2025. godina bit će značajna i po jubilejima na općoj i nacionalnoj razini. Papa Franjo ju je označio kao Jubilarnu godinu, a opća Crkva prisjeća se i 1700. obljetnice Prvog ekumenskog sabora u Niceji, Crkva u Hrvatskoj  1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora, a Republika Hrvatska 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva.

U Zvonima pročitajte intervju s o. Stankom Pericom, isusovcem rodom iz Rijeke, koji će predvoditi mise trodnevnice sv. Vida u katedrali. O. Perica ravnatelj je Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, pa je razgovor bio posvećen pitanjima prihvata i integracije migranata u Hrvatskoj.

Zvona donose i razgovor s Nikolom Kurtijem, fotografom koji osim što je dugogodišnji suradnik ovog mjesečnika i mjesne Crkve, mnogo čini i na karitativnom polju pa je za humanitarno djelovanje nedavno zbog dobio i godišnju nagradu Primorsko-goranske županije.

Zvona nastavljaju s predstavljanjem drugih vjerskih zajednica na području Riječke nadbiskupije. U ovome broju pastor Baptističke Crkve Rijeka Giorgio Grlj predstavlja svoju zajednicu vjernika. Naša dopisnica iz Vatikana Anđela Jeličić, dobitnica nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara, u ovome broju objašnjava koje novosti donio dokument Dikasterija za nauk vjere o ukazanjima.

Za Zvona pišu i bibličar Tomislav Zečević, liječnik Ivan Host, publicist Goran Moravček,  dopisnica iz Gorskog kotara Karmen Delač Petković te voditeljica Škole za crkvenu glazbu Andrejka Srdoč Geraci.

Novi broj mjesečnika Zvona potražite u crkvama Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije kao i Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci. Također, Zvona možete pročitati i u PDF formatu. 

 

Lipanj 2024. » naslovna

Humanitarnim akcijama povezao dvije ljubavi – fotografiju i sport

Danijel Delonga
22.07.2024.
Razgovor

Fotograf i humanitarac Nikola Kurti već je tri desetljeća nezaobilazan suradnik mjesečnika Zvona, a nedavno je zbog humanitarnih aktivnosti primio godišnju nagradu Primorsko-goranske županije. „Ovu nagradu PGŽ-a vidim kao potvrdu dobrog rada, ali je doživljavam kao priznanje svim ljudima koji su sudjelovali, kupili fotografije, dresove, lopte i druge predmete na aukcijama, kao i svima onima koji iz dana u dan doniraju vrijedne predmete iz svojih kolekcija.“

Lipanj 2024. » naslovna

Procesija

Danijel Delonga
22.07.2024.
Zvona zvone

Zabranjivane u vrijeme komunizma, s velikim oduševljenjem prihvaćene s demokratskim promjenama 90-ih, još snažnije potaknute podjelama mlade demokracije s početka 21. stoljeća, vjerske procesije danas su ostale značajne samo u krajevima u kojima su doista ukorijenjene u tradiciji. Kako sada stvari stoje, sudbina je riječke procesije sv. Vida biti sve kraća i kraća i sve više samozatajna.

Lipanj 2024. » naslovna

O sakramentima općenito

Goran Žan Lebović Casalonga
22.07.2024.
Sakramenti

Sakramenti nam daju snagu za život. Oni su djelovanje Krista na naše duše. Oni su kanali ili rijeke koje istječu iz Kristova otvorenog boka po Marijinim rukama za nas. (popratni tekst uz grafiku o sakramentima iz Baltimorskog katekizma). U ovom serijalu o sakramentima namjera nam je pokazati teološke, disciplinske i liturgijske odredbe oko sakramenata Crkve. (usp. KKC 1113 – 1131)

Lipanj 2024. » naslovna

Solidarnost i zajedništvo neodvojivi su od molitve i kontemplacije

Marko Medved
17.06.2024.
Razgovor

O. Stanko Perica SJ predvodit će mise trodnevnice u katedrali uoči proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije. "Velikim se izazovom pokazuje raditi nešto za druge, a ne samo za dobrobit svoje duše. Prava pastoralna formacija mora stvarati kristolike ljude, one koji uviđaju da se stvari mogu mijenjati nabolje i da su odgovorni za njihovo mijenjanje."

Lipanj 2024. » naslovna

Orah - kralj seoskog dvorišta

Karmen Delač-Petković
22.07.2024.
Crtice iz Gorskog kotara

Zašto je orah omiljena voćka u Gorskom kotaru, a i drugdje?

Lipanj 2024. » naslovna

Sunce i sunčanje

Ivan Host
22.07.2024.
Medicinski kutak

Osim pozitivnih djelovanja na organizam snažno sunce i visoke vanjske temperature mogu imati i negativno djelovanje – posebno ako smo im neoprezno i predugo izloženi.

Lipanj 2024. » naslovna

Krist, naš životvorni duh

Tomislav Zečević
22.07.2024.
Biblija

U Prvoj poslanici Korinćanima sveti Pavao upotrebljava jedan poseban glagol kako bi označio uskrsnuće, a to je grčki glagol ζῳοποιέω (zōiopoiéō– „uzrokovati život, dati ili darovati život“ ili, jednostavno „oživjeti“.

Foto: Paruzija, grčka ikona, oko 1700 g. - Wikipedija

Lipanj 2024. » naslovna

Širi se krug junaka i junakinja kreposti - riječki svetci i svetice

Goran Moravček
22.07.2024.
Iz povijesne riznice

Usprkos tome što su mnogi sakralni objekti stradali, zapisi nestali, a sjećanja uvenula, može se ustvrditi da je Rijeka bila i ostala grad prožet vjerom.

Lipanj 2024. » naslovna

Vjerovanje i praksa baptista

22.07.2024.
Vjerske zajednice

U ovome broju pastor Baptističke Crkve Rijeka Giorgio Grlj predstavlja svoju zajednicu vjernika. Pitaju me vjeroučenici, kad u sklopu vjeronaučnog sata dođu u posjet Pastoralnom centru ‘Riječ i život’ Baptističke Crkve Rijeka na Zametu, u čemu je razlika između baptista i rimokatolika?

Lipanj 2024. » naslovna

Nove norme za procjenu navodnih nadnaravnih fenomena

Anđela Jeličić Krajcar
27.05.2024.
Dopisništvo Vatikan

Od sada lokalni biskup zajedno s Dikasterijem neće izjavljivati je li fenomen poput ukazanja „nadnaravnog podrijetla“ već će sagledavajući plodove razmatrati je li pastoralno koristan i u skladu s evanđeljem i naukom Crkve, te donijeti jednu od šest mogućih ocjena. Najviša, „nihil obstat”, znači da se ništa ne protivi promicanju fenomena, zbog dobrih plodova. (Foto: radiopostaja Mir Međugorje/IKA)